WEB tv Αργολίδα

Παραδοσιακό πετάλωμα αλόγου στο Ναύπλιο [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούστε το άρθρο

Δυο παραδοσιακοί πεταλωτές βρέθηκαν την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018 στα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα για να πεταλώνουν άλογα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Πρόκειται για ένα επάγγελμα που τείνει υπό εξαφάνιση και τα παλαιότερα χρόνια γνώρισε μεγάλη άνθιση .Το πετάλωμα του αλόγου είναι από τις σημαντικότερες στιγμές για την περιποίηση του αλόγου και των οπλών του.

Αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωή του γι΄αυτό και χρειάζεται συχνή φροντίδα ενώ ο καθημερινός έλεγχος δίνει την ευκαιρία να βλέπει ο κάτοχός του την κατάσταση του δέρματος όπως επίσης και αν υπάρχουν τραυματισμοί οπότε χρειάζεται άμεση επέμβαση.

Το πετάλωμα περιλαμβάνει την κοπή του νυχιού, το λιμάρισμα και γενικά την προετοιμασία της οπλής να δεχθεί το πέταλο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πεταλώματος όπως και πετάλων. Στην Πελοπόννησο ελάχιστοι ασκούν ακόμα αυτό το επάγγελμα.

Ξεκινώντας το πετάλωμα προετοιμάζονται τα εργαλεία που απαιτούνται, αφαιρούνται τα παλαιά πέταλα και ακολουθεί ο καθαρισμός και το προσεκτικό κόψιμο των νυχιών.

Επιλέγονται τα πέταλα, γίνεται η πρώτη δοκιμή σε κάθε πόδι του αλόγου και ακολουθεί η τοποθέτηση των πετάλων στον κλίβανο και επιχρωμίωση.

Στην συνέχεια τοποθετούνται τα πέταλα στις οπλές όπου επιδιώκεται η τέλεια εφαρμογή και ακολουθεί το στάδιο του καρφώματος όπου περιλαμβάνει και το γύρισμα των καρφιών, το σφίξιμο και το φινίρισμα της οπλής.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο την διαδικασία του πεταλώματος:

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis

Όλη η επικαιρότητα