Αγροτικά Ηλεία

Παραγωγοί πορτοκαλιού Σαλμώνης: Διαμαρτύρονται για την Κρατική ανυπαρξία!

Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη αποδεικνύεται στο ξεκίνημα της η νέα χρονιά για τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Σαλμώνης, που όπως και οι περισσότερες περιοχές του νομού μας βασίζει την οικονομία της κατά κύριο λόγο στη γεωργία. Αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες πηγές πορτοκαλιού της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το μεγαλύτερο μέρος της είναι γεμάτο από πορτοκαλιές.

Οι συνεχείς αλλαγές των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν τους περασμένους μήνες, έδωσαν τέλος στις ελπίδες των αγροτών για μια καλή χρονιά. Η ανομβρία αρκετών μηνών που προηγήθηκε, αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατά διαστήματα με χαλάζι σε αρκετές περιοχές, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους καρπούς των δέντρων ή τους έριξαν τελείως απ’ αυτά. Το εισόδημα των κατοίκων της Σαλμώνης βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πώληση πορτοκαλιών προς μεγάλες εταιρίες. Όπως εύκολα διαπιστώνεται, τα εισοδήματα των κατοίκων έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ότι για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η τοπική τους κοινότητα είναι ξεχασμένη από τις αρχές και κανένας αρμόδιος δεν την έχει επισκεφθεί προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί και να καταγραφούν ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες αποζημιώσεις για τους κατοίκους…

Αγανακτισμένος από την κατάσταση που αντιμετωπίζει η κοινότητά του, ο πρόεδρός της Παναγιώτης Κατσώλης μίλησε αποκλειστικά στην «Π» για την απομόνωση που έχει δεχθεί ο τόπος του: «Έχει χάσει πολλά λεφτά η Σαλμώνη από το πορτοκάλι φέτος. Η ακαρπία ήταν ολική. Κάναμε ενέργειες για αποζημίωση, αλλά κατέληξαν στο κενό. Χάθηκαν αρκετά έσοδα, ενώ υπάρχουν και παραγωγοί που έχουν δώσει πορτοκάλια σε εμπόρους και δυο χρόνια είναι απλήρωτοι. Το κράτος δεν προστατεύει τον παραγωγό. Το πορτοκάλι αποτελεί πηγή ζωής για τη Σαλμώνη. Τα ποσά είσπραξης κάθε χρόνο είναι μεγάλα, εκτός από φέτος που δεν υπήρχε καρπός. Ελάχιστοι ήσαν αυτοί που κατάφεραν να πουλήσουν λίγο πορτοκάλι». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κατσώλης αναφέρθηκε και στο επόμενο διάστημα, το οποίο κρίνεται αμφίβολο για τους αγρότες: «Δεν ξέρω πως θα συνεχιστεί η υπόλοιπη χρονιά, αλλά μέχρι στιγμής είναι τελειωτική για τον παραγωγό. Πολλοί είναι πνιγμένοι στα χρέη και δεν μπορούν να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους. Κανένα κράτος, υπουργός, βουλευτής, περιφερειάρχης ή κάποιος άλλος δίνει σημασία. Για αυτούς είμαστε τρίτης και τέταρτης κατηγορίας άνθρωποι. Είναι σαν να ζούμε σε τριτοκοσμικές χώρες. Μας έχουν εγκαταλείψει πλήρως. Βέβαια δεν φταίνε οι πολιτικοί για την ακαρπία, αλλά οφείλουν με κάποιο τρόπο να μας καλύπτουν όσον αφορά τέτοιες ζημιές. Θα φθάσουμε στο σημείο να μην έχουμε καρέκλα να κάτσουμε σε λίγο και η κατάσταση δε δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει άμεσα.

Όλη η επικαιρότητα