Ηλεία

Παράκαμψη Αγ. Ιώαννη Πύργου: Εγρήγορση για το έργο

Ακούστε το άρθρο

Δεν κινδυνεύει να απενταχθεί το έργο της παράκαμψης Αγίου Ιωάννη – Λαστεΐκων, παρά τα δημοσιεύματα κατά καιρούς που αναφέρουν σχεδόν σίγουρη την απένταξή του!

Από τον Απρίλιο του 2019 έχει εκδοθεί απόφαση περί προσωρινής τιμής μονάδος στον εν λόγω δρόμο, από το Μονομελές Εφετείο Πατρών και σε λίγες ημέρες θα εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Πατρών η οριστική τιμή μονάδας. Αν εντός 18 μηνών από την έκδοση της πρώτης απόφασης, η περιφέρεια δια της διεύθυνσης τεχνικών έργων δεν κάνει την παρακατάθεση, μπορεί – δυνητικά- η απαλλοτρίωση να ανακληθεί.

Εξάλλου, για να ξεκινήσει ένα έργο υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Να έχει εκδοθεί απόφαση περί προσωρινής τιμής μονάδος με την οποία διατάσσεται και η αποβολή των δικαιούχων από τις ιδιοκτησίες τους. Να έχει γίνει παρακατάθεση. Να έχει δημοπρατηθεί και έργο και να υπάρχει ανάδοχος.

Ήδη έχει εκδοθεί η απόφαση περί προσωρινής τιμής μονάδας από το Απρίλιο ου 2019 και παράλληλα το έργο έχει δημοπρατηθεί, ενώ έγινε και η ανάδειξη του αναδόχου.

Το μόνο που απομένει για να προχωρήσει είναι να γίνει η παρακατάθεση των χρημάτων που έχουν ήδη δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ, όπου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες,  τα χρήματα έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια και έχουν σταλεί στη διεύθυνση τεχνικών έργων Πύργου προκειμένου να γίνει η παρακατάθεση.

Πληροφορίες μιλούν για προσωπική διαμάχη μεταξύ υπαλλήλου της διεύθυνσης τεχνικών έργων και κάποιου δικαιούχου, με αποτέλεσμα να μην προβαίνουν στην  παρακατάθεση, με την… «ελπίδα» (;), ενδεχομένως  ότι το ποσό για το δικαιούχο  θα μειωθεί.

Μάλιστα, ασκήθηκε  και αίτηση διόρθωσης στο Μονομελές Εφετείο Πατρών, ως προς τον εν λόγω δικαιούχο (και τρεις ακόμη, που δεν σχετίζονταν με το ζήτημα που προέκυπτε), η οποία  απορρίφθηκε, αφού δεν ήταν η ορθή διαδικασία κατάθεσης ενός τέτοιου αιτήματος.

Σύμφωνα και με την συνήγορο αρκετών δικαιούχων, κα Κλεονίκη Δ. Γκουβίτσα, οι «φωνές» που ακούγονται περί κινδύνου απένταξης του έργου, δεν έχουν βάση.

Ωστόσο, καθιστά σαφές,  ότι εάν τυχόν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί,  θα είναι με υπαιτιότητα αυτών που κωλυσιεργούν την όλη διαδικασία, αφού η Δικαιοσύνη έχει εκδώσει την απόφαση που όφειλε και έχει καθορίσει το ποσό που θα πρέπει να παρακατατεθεί.

«Δυστυχώς,  δημοσιεύματα που κάνουν κατά καιρούς λόγο για απένταξη -με πληροφορίες  που αφήνει να διαρρεύσουν η αρμόδια υπηρεσία – είναι μόνο και μόνο για να κρύψουν τις παραλείψεις τους και την ολιγωρία τους.

Ορισμένοι από τους πελάτες μου έχουν ήδη αναγνωριστεί δικαιούχοι, αλλά επειδή δεν έχει γίνει η παρακατάθεση δε μπορούν να πληρωθούν…», δηλώνει η κα Κ. Γκουβίτσα.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι: «Μια εποχή που καθημερινά θρηνούμε ανθρώπινα θύματα στους δρόμους καρμανιόλες του νομού, μια εποχή που η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί με δικαστικές αποφάσεις, δε μπορούμε και δε πρέπει να δεχτούμε πως ένας δρόμος καθυστερεί να γίνει, όχι ελλείψει χρημάτων προς τούτο, ούτε ελλείψει εργολάβου για να τον κατασκευάσει, αλλά από ολιγωρία υπαλλήλου ο οποίος κατά παράβαση των οριζομένων καθυστερεί να προβεί στην ήδη εγκεκριμένη παρακατάθεση των χρημάτων έτσι ώστε το έργο να ξεκινήσει.

 Αρκετό αίμα έχει χυθεί, δε θα ανεχτούμε άλλα ανθρώπινα θύματα για ένα έργο που μπορεί να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ. Κανείς δε μπορεί να εκμεταλλεύεται την απειρία των ανθρώπων και να τρομάζει τον κόσμο με δήθεν απένταξη του εν λόγω έργου όταν η δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί, αλλά η αρμόδια υπηρεσία δεν ακολουθεί τα, με δικαστικές αποφάσεις, οριζόμενα. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούν να κατασκευαστεί το έργο, ας το πουν ξεκάθαρα στον Ηλειακό Λαό και ας σταματήσουν να ρίχνουν ευθύνες στη δικαιοσύνη που είναι άμοιρη ευθυνών και αποκλειστικοί υπαίτιοι είναι άλλοι».

Όλη η επικαιρότητα