Ελλάδα

Τσίπρας: Χωρίς μνημόνια τα εγκαίνια της επόμενης ΔΕΘ

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης την χρονιά που πέρασε και σε αυτά που δρομολογούνται και έκλεισε υποσχόμενος ότι η 83η ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μετά από χρόνια, χωρίς μνημόνια, όπου θα συζητηθεί η επόμενη μέρα της χώρας.

Με το σύνθημα «δίκαιη ανάπτυξη» διάνθισε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κάνοντας περισσότερο έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης παρά προχώρησε σε νεες εξαγγελίες.

Ο Αλέξης Τσιπρας έκανε λόγο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα βάλει ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μετατραπεί το Grexit σε Greinvest, όπως σημείωσε πως του είπαν οι Γάλλοι επιχειρηματίας που συνόδευσαν τον Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη του στην Αθήνα.

Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο αυξημένο, όπως υποστήριξε, επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας, το οποιο δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο κατά τον ίδιο και δείχνει το δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη. Παράλληλα τόνισε πως η θετική προοπτική της χώρας αναγνωρίζεται ακόμη και από τους εταίρους, ενώ αναφέρθηκε σε ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από σειρά στοιχείων, όπως η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, η άνοδος των εξαγωγών και του τουρισμού, οι αναβαθμίσεις από οικονομικούς οίκους κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ως το τέλος του έτους θα ψηφιστεί νομοθετικό πλαίσιο για μικροπιστωσεις που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Επίσης, τόνισε πως κομβική σημασία έχει η ολοκλήρωση του πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις επιχειρήσεις. Εξήγγειλε νέα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο και μίλησε για έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα και αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, εμμένοντας κυρίως στις ψηφιακές συναλλαγές, αλλά και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που έρχεται σύντομα. Αναφερόμενος δε στα θέματα της Παιδείας, επισήμανε πως η κυβέρνηση προχωρεί και εκεί σε τομές, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος, ανακοίνωσε προγράμματα για την ανάσχεση του λεγόμενου brain drain, της διαρροής ταλαντούχων νέων εργαζομένων στο εξωτερικό.

ΔΕΘ: «Ντου» διαδηλωτών στο προαύλιο του «Ι. Βελλίδης» (PHOTOS-VIDEO)

Ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ (PHOTOS-VIDEO)

Όλη η επικαιρότητα