Οικονομία

Παραμένει στο 0,75% το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

eyro.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητo στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% διατήρησε την Πέμπτη η ΕΚΤ το βασικό της επιτόκιο, ωστόσο στην αγορά εντείνονται οι πιέσεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε τροχιά ύφεσης.


Παρά την πρόσφατη υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι 73 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν διατήρηση των επιτοκίων στο 0,75%. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει από τη χρηματοοικονομική κρίση, η ΕΚΤ έχει παράσχει τη μικρότερη στήριξη στην οικονομία σε σχέση με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα αγοράς ομολόγων και έχουν μειώσει τα επιτόκια κοντά στο 0%.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα υιοθετήσει πιθανότατα έναν διαφορετικό τόνο για να προετοιμάσει τους επενδυτές για μείωση των επιτοκίων αργότερα το τρίμηνο», είπε ο οικονομολόγος της Citi, που έχει προβλέψει μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου κατά 0,25% το Μάιο ή τον Ιούνιο.

Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα