Πολιτική

Παρασκευή και Δευτέρα τα ραντεβού του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή το μεσημέρι ξεκινά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ.

Τα τηλεφωνήματα για την οριστικοποίηση των ραντεβού έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ο  πρωθυπουργός θα τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, γιατί κλείνει ένας διπλωματικός κύκλος μετά τη συνάντηση με Trump και την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές έλλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και θα ζητήσει αυτοσυγκράτηση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρώτος θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει η Φώφη Γεννηματά.

Αναλυτικά η  ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, κατ΄ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Γραφείο του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στις 12:00 θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Στις 13:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον Γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00 και αυτό διότι ο κ. Κουτσούμπας θα απουσιάζει το τριήμερο στo Λονδίνο».

Οι δηλώσεις Πέτσα

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Αναφερόμενος στο τι θα συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας είπε ότι «όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν οι δυο τους, όλα τα θέματα είναι φυσικό αν θέλει ένας αρχηγός να τα θέσει και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει», και ξεκαθάρισε ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τους ενημερώσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη συνάντηση αυτή να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση -10 ετών- δυνατή και έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις -και από τις ΗΠΑ, να αφήσει τη μιζέρια και να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση το μέλλον.

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να απομονώσει διπλωματικά την Άγκυρα και η Ουάσινγκτον -με μια σειρά δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων- αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την Τουρκία και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται αυτό να επιβεβαιωθεί.

Ανέφερε δε ότι η συνάντηση και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στις σχέσεις τους είναι ένα μήνυμα που θα πάρουν όλοι.

Στην ατζέντα των συζητήσεωνθα τεθούν και κορυφαία πολιτικά ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος, τον οποίο η κυβέρνηση φέρνει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει βολιδοσκόπηση των προθέσεων Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Για το θέμα του εκλογικού  νόμου οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν  ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους παρουσιάσει τις γενικές αρχές του εκλογικού συστήματος, και είναι ανοιχτός σε προτάσεις, πάνω στο πλαίσιο που έχει πει και με ένα χρονικό όριο (όπως έγινε και με ψήφο Ελλήνων Εξωτερικού).

via

Όλη η επικαιρότητα