Ελλάδα Ηλεία

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εργάτες γης της Μανωλάδας έξω από το Υπ.Εργασίας

Ακούστε το άρθρο

Σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χθες μετανάστες – εργάτες γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, οι οποίοι έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα αλλά και τα έγγραφά τους στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι στον καταυλισμό που διέμεναν στην Μανωλάδα και εκ τότε περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις.

Ανάλογη κινητοποίηση είχαν πραγματοποιήσει και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μόλις ένας αλλοδαπός από το Μπαγκλαντές έχει καταφέρει να πάρει διαβατήριο, και με δεδομένο ότι ζητούν συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αλλά τα ραντεβού διαρκώς αναβάλλονται, αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου διαμαρτυρία στο Υπουργείο.

Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Φαρμάκου, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, αντιπροσωπείες των οποίων συμμετείχαν στην κινητοποίηση με σύνθημα στο κεντρικό πανό: «Αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας».

 

Οι συναντήσεις

Τα αιτήματα που τέθηκαν αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών, ενώ όπως προαναφέρθηκε έξι μήνες μετά την πυρκαγιά δεν έχουν επανεκδοθεί τα έγγραφα που καταστράφηκαν από την φωτιά.

Τελικά, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Γ.Γ. εργασίας κ. Νεφελούδη, στον οποίο τέθηκαν τα αιτήματα και ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι βρέθηκε τελικά το κονδύλι για να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση που είχαν υποσχεθεί στους πληγέντες αλλοδαπούς.

Μετά το Υπουργείο Εργασίας, έγινε παράσταση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και συνάντηση με τον Γ.Γ. κ. Κλάπα, στον οποίο επίσης έθεσαν τα αιτήματα.

Των Υπουργείων προηγήθηκε επίσκεψη στην Πρεσβεία του Μπαγκλαντές, όπου τέθηκε το θέμα της μη χορήγησης διαβατηρίων και δόθηκε η υπόσχεση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν άλλα εξήντα διαβατήρια.

Τα αιτήματα

Να σημειωθεί ότι τα αιτήματα των μεταναστών- εργατών γης είναι:

-Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.

-Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

-Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και  υγιεινής διαβίωσης με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού.

-Να παραχωρηθούν στους μετανάστες που κάηκαν τα υπάρχοντα τους, συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη , κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια.

-Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών υγιεινών χώρων διανομής και τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή.

-Υποχρεωτικός εξοπλισμός προστασίας τις ώρες εργασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια).

-Μεροκάματο 33.57 ευρώ σύμφωνα με το αίτημα τους για εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας με κατώτατο μισθό 751 ευρώ.

-Τακτικό έλεγχο από τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

-Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα .

-Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

-Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.

-Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Όλη η επικαιρότητα