Σωτήρια παρέμβαση από τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης: «Αναπνέει» ο ποταμός Βέργας

Σωτήρια για τους αγρότες αποδεικνύεται η παρέμβαση που έγινε από τον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης στον ποταμό Βέργα στην περιοχή της Μανωλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν καταστήσει μη καλλιεργήσιμες μεγάλες αγροτικές εκτάσεις.

Με την παρέμβαση- καθαρισμό στην οποία προχώρησε το τελευταίο διάστημα ο δήμος, μετά και την άοκνη προσπάθεια της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μανωλάδας Πόλης Μτιτούνη, δόθηκε η δυνατότητα να απομακρυνθούν τα νερά που πλημμύριζαν την αγροτική περιοχή και ουσιαστικά λύθηκε ένα πρόβλημα 25ετίας!

 

Πλημμύρες

Ο ποταμός Βέργας εκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση από την περιοχή της Μανωλάδας μέχρι και το Κοτύχι, ωστόσο είχε ‘χαθεί’ τμήμα της κοίτης του και με δεδομένο ότι είχε κατακλυστεί κατά μήκος από καλάμια και φερτά υλικά, το νερό δεν είχε διέξοδο και πλημμύριζε τα χωράφια.

Με την παρέμβαση που έγινε καλύφθηκε ένα τμήμα 900 μέτρων περίπου, ωστόσο αίτημα του δήμου προς την πολιτεία είναι η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για να προχωρήσει ο καθαρισμός σε μεγαλύτερη έκταση, καθώς το ποτάμι καλύπτει περίπου 5 χιλιόμετρα.

Από το έργο καθαρισμού

Αυτοψία

Αυτό σημείωσε χθες και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ- Ιωσήφ Μοράντ, ο οποίος έκανε αυτοψία στο σημείο καθαρισμού με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων του δήμου κ. Χρήστο Παλαιολόγο και την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κα Πόλυ Μπιτούνη.

«Αποφασίσαμε σαν δήμος να κάνουμε μία πιο σοβαρή παρέμβαση σε κάποια σημεία που είχαν να καθαριστούν πάνω από 25 χρόνια. Πιστεύω αυτή την παρέμβαση θα βοηθήσει όλους τους αγρότες στην Μανωλάδα, όσους έχουν χωράφια δίπλα στο ποτάμι τα οποία εδώ και πολλά χρόνια ήταν κάτω από το νερό. Έγινε η παρέμβαση από τον δήμο, κάναμε αυτό που πρέπει και θεωρώ ότι ήταν σοφή παρέμβαση. Δεν είναι όμως η μοναδική, περιμένουμε και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κάνει και αυτή ένα κομμάτι, να βοηθήσει την κατάσταση. Ας ελπίσουμε με αυτή την κίνηση να σταματήσουν οι πλημμύρες στα χωράφια και οι αγρότες μας να μπορέσουν να καλλιεργήσουν αυτά τα χωράφια και να βοηθήσουν οικονομικά και τον εαυτό τους και την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας» σημείωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

Από την πλευρά της η κα Μπιτούνη ανέφερε:

 «Να ευχαριστήσω πρωτίστως τον Δήμαρχο και όλους τους υπόλοιπους που βοήθησαν να γίνει αυτό το έργο, την τεχνική μας υπηρεσία, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την αντιπολίτευση και την συμπολίτευση που ψήφισαν ‘ναι’ ώστε να προχωρήσει αυτό το έργο. Ο Δήμαρχος κατάλαβε πόσο σοβαρό πρόβλημα είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να γίνει παρέμβαση στο κομμάτι που είχε σπάσει το ποτάμι και όλο αυτό το νερό έβγαινε στα χωράφια της Μανωλάδας. Δεν κάναμε απλά καθαρισμό, είχε βουλώσει η εκβολή και δεν υπήρχε καν κοίτη του ποταμού. Ήταν παραπάνω από καθαρισμός, κλείσαμε το σπάσιμο που είχε κάνει από μόνο του το ποτάμι και συνεχίσαμε σε 900 μέτρα καθαρισμό. Υπάρχουν καλλιέργειες τώρα πια στην περιοχή. Καταφέραμε  μετά από 25 χρόνια περίπου και καλλιεργήθηκαν ξανά αυτά τα χωράφια. Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από τον Δήμαρχο πόσο θα βοηθήσει να πιέσουμε εκεί που πρέπει ώστε να συνεχιστεί ο καθαρισμός, να γίνουν τουλάχιστον 500 μέτρα ακόμη γιατί προς το Κοτύχι είναι πολλά τα νερά και ξαναγυρίζουν στην Μανωλάδα».

Από την χθεσινή αυτοψία στο σημείο που έκαναν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης, με τον αντιδήμαρχο και την πρόεδρο της Τ.Κ.

Να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις

Την βοήθεια της πολιτείας ζήτησε ο κ. Παλαιολόγος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το 2014 ξεκινήσαμε καθαρισμό από τον Μπρινιά με μια μεγάλη διάνοιξη εκεί, όπου πνίγονταν πολλές καλλιέργειες  και μας έμεινε ο Βέργας. Είχαμε πολλές πλημμύρες. Ξεκινήσαμε να τον καθαρίζουμε τώρα τελευταία, γιατί πολλές χιλιάδες στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα, πάνω από 10.000 στρέμματα. Εδώ παλαιότερα υπήρχε αναδασμός που δεν ολοκληρώθηκε. Εάν είχε γίνει σήμερα όλα τα χωράφια θα καλλιεργούνταν και θα γινόταν η σωστή αποστράγγιση. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε με τα λίγα μέσα και τα λίγα λεφτά που έχουμε να αποστραγγίσουμε έναν τεράστιο δήμο. Με την ίδια εργολαβία για τον Βέργα βγάλαμε και ένα μεγάλο λαγκάδι στην Μυρσίνη. Είναι 70 χιλιόμετρα τα μεγάλα αποστραγγιστικά στον δήμο μας και έχω στείλει έγγραφα και στην Περιφέρεια και στην Πολιτική Προστασία και η Πολιτική Προστασία αυτή τη στιγμή έχει πάρει 1 εκ. ευρώ που μπορεί να το διαχειριστεί και να κάνει μεγάλες αποστραγγίσεις. Ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης είναι ένα ‘πιάτο’ που θέλει βοήθεια από την πολιτεία και την πολιτική προστασία. Να δώσουν βάση στα προβλήματα που έχει ο δήμος μας».

Αγρότες της περιοχής εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την παρέμβαση ωστόσο επισημαίνουν, όπως ο κ. Βασίλης Βαλογιάννης, ότι απαιτείται ολοκληρωμένο έργο γιατί αυτή την στιγμή καλύπτεται μόνο ένα τμήμα.