Αγροτικά Αχαϊα Ηλεία

Παρέμβαση Κατσιφάρα στον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ: «Δώστε τις αποζημιώσεις στους αγρότες»

Ακούστε το άρθρο

 

Επιστολή παρέμβασης για την άμεση και έγκαιρη αποζημίωση των αγροτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από τις πρόσφατες παρατεταμένες βροχοπτώσεις και την έντονη χαλαζόπτωση, απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές που έπληξαν αγρότες τόσο στην περιοχή της Αιγιάλειας και της Δυτικής Αχαΐας στην Π.Ε. Αχαΐας, όσο και ζημιές σε περιοχές του Αγρινίου και του Θέρμου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και σε ολόκληρη την Π.Ε. Ηλείας, σημειώνει ο κ. Κατσιφάρας στην επιστολή που είχε αποδέκτες επίσης τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Τσιρώνη και τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Ο Περιφερειάρχης ζητά το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ να μεριμνήσουν ώστε άμεσα να προχωρήσει η εξατομίκευση των ζημιών και τη δίκαιη εκτίμηση των καταστροφών από τις υπηρεσίες ΕΛΓΑ, καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα ευεργετικών διατάξεων στους πληγέντες αγρότες όπως, παράταση πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος των γεωτρήσεων και του ΕΝΦΙΑ.

Ολόκληρη η επιστολή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα έχει ως εξής:

«Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα με άκαιρες παρατεταμένες βροχοπτώσεις και έντονη χαλαζόπτωση στις 16 και 17 Ιουλίου και που επαναλήφθηκαν στις 27 του ίδιου μήνα, στην Περιφέρειά μας έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο.

Συγκεκριμένα, σας αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με αναφορές των υπηρεσιών μας και προσωπικές μας εκτιμήσεις, έχουν πληγεί στην περιοχή της Αιγιάλειας μεγάλες εκτάσεις με κορινθιακή σταφίδα και ένα μέρος της ελαιοκαλλιέργειας. Στη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας έχουν σημειωθεί σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας, καρπουζιού, πεπονιού και λοιπών κηπευτικών καθώς επίσης σε κορινθιακή σταφίδα και αμπελώνες Μοσχάτου, που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης.

Παράλληλα, διαφαίνεται ότι έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στην Π.Ε. Ηλείας και σε καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας, καρπουζιού, πεπονιού, λοιπών κηπευτικών και κορινθιακής σταφίδας. Επίσης, έχουν προξενηθεί σημαντικές ζημιές λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων σε ελαιοκαλλιέργειες και κηπευτικά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα στους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου.

Σας υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας και ο πρωτογενής της τομέας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε με τις υπερβολικές βροχοπτώσεις της προηγούμενης καλοκαιρινής περιόδου και τους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους του φθινοπώρου, είτε με τις πρωτόγνωρες χιονοπτώσεις και τους επακόλουθους παγετούς του προηγούμενου χειμώνα. Γίνεται αντιληπτό ότι επιβάλλεται να στηριχθούν άμεσα όλες οι ζημιωθείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να διασφαλιστεί όσο είναι δυνατό το ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα.  

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα προαναφερθέντα, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση εξατομίκευση των ζημιών των πληγέντων παραγωγών μας και τη δίκαιη εκτίμηση των καταστροφών από τις υπηρεσίες ΕΛΓΑ Πατρών και Αγρινίου, προκειμένου οι παραγωγοί μας να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα για την απώλεια του εισοδήματος τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τέλος, πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα ευεργετικών διατάξεων στους πληγέντες αγρότες όπως, παράταση πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος των γεωτρήσεων και του ΕΝΦΙΑ».  

Όλη η επικαιρότητα