WEB tv Αχαϊα Ηλεία

Παρουσίαση της συμμορίας που «ρήμαζε» Ιερούς Ναούς, καταστήματα, οικίες και οχήματα σε Ηλεία και Αχαΐα

Ακούστε το άρθρο

Σωρεία κλοπών και διαρρήξεων σε Ηλεία και Αχαΐα είχε διαπράξει η συμμορία που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές των δύο νομών, βάζοντας τέλος στην πλούσια δράση της.

Τα έξι άτομα της συμμορίας που έχουν συλληφθεί ‘δούλευαν’ full time και το τελευταίο διάστημα μόνο είχαν καταγράψει στο ενεργητικό τους 52 κλοπές!

Έπιασαν στον ύπνο την συμμορία που είχε «σαρώσει» τον Κάμπο της Ηλείας και την Δ. Αχαΐα

‘Χτυπούσαν’ αδιακρίτως σε ιερούς ναούς, καταστήματα, οικίες και οχήματα και είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων, μέχρι που τους έβαλαν φρένο οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας που έφεραν σε πέρας την υπόθεση.

Χθες το πρωί παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Αστυνομικό Μέγαρο Αχαΐας, όπου και παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Η παρουσίαση έγινε από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας Σωτήρη Παπασωτηρίου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, ταξίαρχο Νίκο Κοτρωνιά, τον Διοικητή Ασφαλείας Πατρών Απόστολο Μαρτζάκλη, τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας Χρήστο Αλεξανδρόπουλο και τον εκπρόσωπο Τύπου ΓΕΔ Δυτικής Ελλάδας, αστυνόμο Β΄ Ιγνάντιο Τριανταφύλλου.

«Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση, καθώς η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε αναπτύξει εκτενή δράση στο πεδίο των αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας, έχοντας στο ενεργητικό της σωρεία κλοπών και διαρρήξεων» υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος τόνισε ότι των συλλήψεων προηγήθηκε συστηματική έρευνα και ακολούθησε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με την συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Έξι συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες είναι έξι άνδρες ρομά ηλικίας 44, 41,19, 20, 24 και 15 ετών, ενώ περαιτέρω ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ακόμη δύο ημεδαπών ανδρών, ηλικίας 22 και 21 ετών, μελών της συμμορίας, που αναζητούνται για να συλληφθούν.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, της πλαστογραφίας και της κατοχής ναρκωτικών.

Επιπλέον, ο 41χρονος αναζητούνταν για να συλληφθεί ως δραπέτης, διότι τον Σεπτέμβριο του έτους 2016, παραβίασε τους όρους τακτικής άδειας που του είχε χορηγηθεί από Σωφρονιστικό Κατάστημα και δεν είχε επιστρέψει για να εκτίσει ποινή κάθειρξης, που του είχε επιβληθεί για παρόμοια αδικήματα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά, γιατί ο 41χρονος παραβίασε για δεύτερη φορά την άδειά του από τις φυλακές, κάτι που είχε κάνει και το 2011.

Να σημειωθεί ότι για να έρθει σε πέρας αυτή η υπόθεση λειτούργησε επιτυχώς η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και των Υπηρεσιών που είχαν σχηματίσει συναφείς δικογραφίες για υποθέσεις κλοπών και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας Ήλιδας και Δυτικής Αχαΐας και του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίτσας.

Οι κλοπές

Τα μέλη της συμμορίας τον τελευταίο μήνα έχουν εμπλακεί σε (52) περιπτώσεις και συγκεκριμένα σε (49) κλοπές και (3) απόπειρες κλοπών σε Ιερούς Ναούς, καταστήματα, οικίες, καθώς και κλοπές οχημάτων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας έχουν εξιχνιάσει, μέχρι στιγμής:

(17) κλοπές σε Ιερούς Ναούς,

(16) κλοπές σε καταστήματα και επιχειρήσεις,

( 9) κλοπές σε οικίες,

( 8) κλοπές αυτοκινήτων,

( 1) κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτου και

( 1) κλοπή ηχοσυστήματος από αυτοκίνητο.

Οι δράστες δρούσαν έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, επέβαιναν σε κλεμμένα αυτοκίνητα που έφεραν κλεμμένες οι παραποιημένες πινακίδες κυκλοφορίας και ‘χτυπούσαν’ σε χρόνο που δεν λειτουργούσαν οι ιεροί ναοί και απουσίαζαν από τα σπίτια οι ένοικοι ή όταν επρόκειτο για καταστήματα οι καταστηματάρχες.

Οι δράστες με την χρήση διαρρηκτικών εργαλείων παραβίαζαν πόρτες και παράθυρα και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, εργαλεία, συσκευές, λάδι, τάματα από εικόνες και άλλα αντικείμενα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Τα ‘εργαλεία’

Στον τόπο σύλληψης των δραστών κατασχέθηκαν: δύο κυνηγετικά όπλα, τριάντα έξι κυνηγετικά φυσίγγια, τρία μαχαίρια, τρεις μπαλτάδες, ένα γκλοπ, πέντε κουκούλες, τρία ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, κουκούλες τύπου full face , γάντια και σκούφοι, δύο βαριοπούλες και άλλα εργαλεία, όπως κόφτες μετάλλων και σκύλες, ένα αλυσοπρίονο, ένα τροχό λείανσης και ένα φακό καθώς και δεκατρία κοσμήματα και δύο αυτοκίνητα. Τα δύο κυνηγετικά όπλα και τα δύο αυτοκίνητα ήταν προϊόντα κλοπής και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι δράστες είχαν αλλάξει το χρώμα σε ένα από τα αυτοκίνητα και το χρησιμοποιούσαν ως μέσο διάπραξης των κλοπών.

Επίσης, στην κατοχή του 24χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μια συσκευασία με ηρωίνη, συνολικού βάρους (1,5) γραμμαρίων.

Επίσης, εντοπίστηκαν σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, συνολικά επτά από τα οκτώ αυτοκίνητα, που είχαν αφαιρέσει τα μέλη της σπείρας και τα απέδωσαν στους ιδιοκτήτες τους.

Είχαν ξανασυλληφθεί

Εκ της συμμορίας ο 21χρονος και ο 19χρονος, είχαν συλληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2018 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σικυωνίων για διάπραξη δώδεκα κλοπών σε οικίες, καταστήματα και οχήματα σε περιοχές της Κορίνθου, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνταν για να συλληφθεί και ο 41χρονος δραπέτης, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Κορίνθου.

Να σημειωθεί ότι στις 24 Φεβρουαρίου στην περιοχή Φράγγα Δυτικής Αχαΐας, ο 41χρονος, ο 44χρονος και 24χρονος, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο δεν σταμάτησαν σε σήμα στάσης αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, που περιπολούσαν στην περιοχή και πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα με κυνηγετικό όπλο, χωρίς ωστόσο να τραυματίσουν τους αστυνομικούς.

Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν προχθές  το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατούνται για να οδηγηθούν σήμερα στον Ανακριτή Πατρών.

Επαγγελματισμός

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στις δηλώσεις του τόνισε ότι  ο επαγγελματισμός των Αστυνομικών Υπηρεσιών, στο συνολικό χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης,  έδωσε την δυνατότατα να αποδομηθεί πλήρως μια επικίνδυνη συμμορία, η οποία ειδικευόταν στη συστηματική διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων, σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

«Σημειώνω ότι η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό και με απόλυτη ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης διακινδύνευσης, αν αναλογιστούμε ότι οι δράστες οπλοφορούσαν με κυνηγετικά όπλα και μαχαίρια, τα οποία όπως σας ανέφερε και ο εκπρόσωπος βρέθηκαν στον τόπο της σύλληψης. Να τονίσω ότι οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με πνεύμα διυπηρεσιακής συνεργασίας και σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης, προστατεύοντας και υπηρετώντας τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος συνεχάρη και επαίνεσε δημόσια τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών για τη σύλληψη των έξι μελών της συμμορίας και την εξιχνίαση (32) περιπτώσεων κλοπών, καθώς και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας για την εξιχνίαση ακόμη (20) κλοπών που διαπράχθηκαν από την ίδια συμμορία.

Όλη η επικαιρότητα