Ομογένεια

Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας στο Σίδνεϊ

1395149.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Δρ Παναγιώτα Νάζου, παρουσίασε το βιβλίο της «Προξενιό: Βιώματα και Μαρτυρίες Ελληνίδων στην Αυστραλία» (1950-1975), την Τετάρτη 23 Απριλίου στο Δημαρχείο του Rockdale. Παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μερικών «νυφών» των οποίων η προσωπική τους συμβολή και μαρτυρία συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου.

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά για την 22 χρονών Βασιλεία Σαπούνου. Μετά από 24 ημέρες σε ένα πρώην φορτηγό – ταξιδεύοντας στην Αυστραλία από την Ελλάδα ως μία από τις πολλές εκατοντάδες των νεαρών γυναικών που έφτασαν εδώ στα τέλη του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να παντρευτούν άνδρες που δεν είχαν συναντήσει ποτέ – μια ματιά και αυτό ήταν όλο.

Χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο για να υποκύψει στον Θεόδωρο Γανάτζο, τον άντρα που είδε αρχικά όταν το πλοίο αγκυροβόλησε στην αποβάθρα του Woolloomooloo τον Ιανουάριο του 1964. Είναι ακόμη μαζί μετά από 43 χρόνια εγγάμου βίου όπου απέκτησαν δύο παιδιά και αργότερα έναν εγγονό.

Θα βρείτε στο βιβλίο την ιστορία τους όπως και για άλλους προσυμφωνημένους γάμους. Φυσικά, δεν είναι όλες οι γυναίκες που είχαν καλή κατάληξη, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να παραμένουν δυστυχισμένες για το φόβο των αντιποίνων των γονέων και την αποδοκιμασία της παροικίας.

Η συγγραφέας του βιβλίου, με μεγάλη συγκίνηση, εξιστόρησε τα γεγονότα και έκανε μνεία για το θάρρος των νυφών με προξενιό που υπέμειναν συνθήκες που θα ήταν δύσκολο να κατανοήσει κανείς στη σημερινή κοινωνία. «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να ολοκληρώσω το βιβλίο νωρίτερα και μερικές από τις νύφες των οποίων οι ιστορίες είναι σε αυτό το βιβλίο δεν θα δουν ποτέ το τελικό προϊόν» , δήλωσε η Δρ Νάζου, καθώς ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν στην συγγραφή του βιβλίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε με τα επίσημα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης που παρουσιάζει επιστολές, φωτογραφίες και εφημερίδες που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα της κα. Νάζου και που τεκμηριώνουν το σπαρακτικό ταξίδι των ελληνίδων κοριτσιών στην δεκαετία του 1950 και του 1960. Ενώ στις φωτογραφίες εμφανίζονται επιφανειακώς αμέριμνες, η θλιβερή πραγματικότητα μερικών γυναικών βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Πηγή: zougla.gr

Όλη η επικαιρότητα