Ελλάδα

Πάσχα 2018: Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η ετήσια μείωση στο φετινό πασχαλινό τραπέζι προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%). Aντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στη Βαρβάκειο

Πιο συγκεκριμένα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, η αξία των κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του αρνιού και του κατσικιού (6,20 ευρώ το κιλό και 6,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.

Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωση του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%).

Στα σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%. Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως για αρκετά προϊόντα σούπερ μάρκετ των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη λόγω έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα λόγω αύξησης ή μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.

Πόσο θα πληρώσουμε το πασχαλινό τραπέζι

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά περίπου 1,7 ευρώ. Το συνολικό ύψος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται στα 92,7 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 (94,4 ευρώ) κατά 1,8%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των οπωροκηπευτικών.

Παράλληλα με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ, διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, των οποίων η κατανάλωση στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα αυξημένη. Η προκύπτουσα μεταβολή συνοψίζεται σε μία μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,9%, με τις διαμορφούμενες τάσεις όμως να είναι μεικτές.

Όλη η επικαιρότητα