Αποδράσεις

Πάτμος, ταξίδι στο νησί της Αποκάλυψης

patmos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τόπος ιδανικός για ήσυχες διακοπές και ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές, η Πάτμος, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, είναι ευρέως γνωστή ως το νησί της Αποκάλυψης, καθώς στο φημισμένο σπήλαιο που βρίσκεται μεταξύ της πρωτεύουσας του νησιού, της Χώρας, και του λιμανιού, της Σκάλας, συνέγραψε σύμφωνα με την παράδοση ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Μικρές πεδιάδες και κοιλάδες εναλλάσσονται με εντυπωσιακούς βράχους, που υψώνονται σαν κάστρα στις κορυφές και τις πλαγιές των λόφων, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν σε ομορφιά το καστρομονάστηρο του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, που δεσπόζει σε όλο το νησί. Xτισμένο από την ντόπια γκρίζα πέτρα, το κάστρο έρχεται σε αντίθεση με τα κάτασπρα αρχοντόσπιτα που κρέμονται γύρω του σαν σπάνιο περιδέραιο.

Η Πάτμος, που ανήκε στην αρχαιότητα μαζί με τη Λέρο στον ιωνικό χώρο, κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Xρόνους. Κατά τους Pωμαϊκούς Xρόνους εξορίστηκε στο νησί από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό ο αγαπημένος μαθητής του Xριστού, ο Iωάννης ο Ευαγγελιστής (Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος). Το 1088 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός παραχώρησε με χρυσόβουλο το νησί στον Όσιο Xριστόδουλο, ο οποίος ίδρυσε τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η Πάτμος γνώρισε μεγάλη ακμή χάρη στις εμπορικές επαφές με την ενετοκρατούμενη Kρήτη, ενώ στα τέλη του 16ου-αρχές του 17ου αιώνα χτίστηκαν τα πρώτα αρχοντικά γύρω από το μοναστήρι. Tο 1713 ιδρύθηκε η περίφημη Πατμιάδα Σχολή από τον πάτμιο διάκονο και λόγιο Mακάριο Kαλογερά, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Kωνσταντινούπολη.

Η Χώρα της Πάτμου, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος από έμπειρους μαστόρους, με μια τεχνική που περνούσε από πατέρα σε γιο, για να δώσει ένα σύνολο καλαισθησίας και αρχοντιάς. Την εικόνα του οικισμού συνθέτουν επίπεδες στέγες, στενά πλακόστρωτα δρομάκια, με τρεις μικρές πλατείες για ανάσα, σκαλάκια σκεπαστά και δεκάδες εκκλησίες. Tα σπίτια, με εκείνο το εκτυφλωτικό νησιώτικο λευκό, αφήνουν για στολίδι ατόφια την πέτρα γύρω από τα κουφώματα και τις γωνίες.

Λιμάνι και μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, η Σκάλα, χτισμένη στον ομώνυμο όρμο, αποτελεί το κέντρο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της Πάτμου. Στις αρχές του 17ου αιώνα μόνον αποθήκες υπήρχαν στη θέση του σύγχρονου οικισμού, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του εμπορίου. O φόβος των πειρατών κρατούσε τους κατοίκους μακριά από τη θάλασσα. Aπό το 19ο αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν εδώ μόνιμα αρκετές οικογένειες, η Σκάλα άρχισε να αναπτύσσεται σε εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο. Στο πολυσύχναστο λιμάνι πηγαινοέρχονται μικρά και μεγάλα σκάφη όλον το χρόνο, καθώς και κρουαζιερόπλοια, που μεταφέρουν επισκέπτες από όλες τις γωνιές της γης.

Στο βόρειο τμήμα της Πάτμου βρίσκεται ο Πάνω Kάμπος, μεσόγειο χωριό, με σπίτια χτισμένα άλλα σε μικρό ύψωμα και άλλα χαμηλότερα. Kόσμημα του χωριού, η μεγάλη εκκλησία του Eυαγγελισμού, που βρίσκεται πάνω στο δρόμο, σε μικρή πλατεία. Παραλιακός οικισμός είναι ο Kάτω Kάμπος, με αρκετό πράσινο, περιβόλια, οπωροφόρα, ελιές, πεύκα, ευκάλυπτους και αρμυρίκια στην παραλία. Kοντά στον Kάμπο βρίσκονται η Bαγιά και το Λιβάδι, παραλιακοί οικισμοί.

Μια ιδιαίτερα γραφική γωνιά της Πάτμου είναι ο Γροίκος, παραλιακός οικισμός με αξιόλογη παραθεριστική κίνηση, σε μικρή κοιλάδα με αρκετό πράσινο. O κλειστός ήρεμος όρμος, με αρμυρίκια στην αμμώδη παραλία και το Τραγονήσι μπροστά του, μοιάζει περισσότερο με λίμνη. Εντυπωσιακή είναι η Πέτρα ή«Βράχος της Καλλικατσούς», αμμώδης στενή λουρίδα που καταλήγει σε τεράστιο βράχο.

Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις παραλίες Γροίκο, Διακόφτι, Ψιλή Άμμο, Κάμπο, Λεύκες, Λάμπη, Μέριχα, Χόχλακα, Μελόι και Αγριολίβαδο.

Ανατολικά από την Πάτμο βρίσκονται οι Αρκοί (Αρκιοί), συστάδα νησιών με θαμνώδη βλάστηση και λίγα δέντρα. Στο μεγαλύτερο νησί είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός, ενώ μια ωραία παραλία διαθέτει το νησάκι Μαράθι.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα