Αχαϊα

Πάτρα: Χρηματοδότηση 100.000 ευρώ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από την Περιφέρεια – Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ  Υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Δήμου Πατρέων και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, με οικονομικό αντικείμενο για τον Δήμο  100.000,00 ευρώ.

Mε αφορμή τη συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε:

Η Προγραμματική σύμβαση με ΥΠ.ΠΟ και Αθλητισμού και Περιφέρεια, αναδεικνύει αμφότερα τους ρόλους της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Μέχρι και πρόπερσι η Περιφέρεια δεν έδινε καθόλου χρήματα ενώ συμμετείχε κανονικά στην σύμβαση και στο έλεγχο εκτέλεσής της (κάθε τρεις μήνες). Φέτος είναι η δεύτερη φορά που θα πάρουμε επιχορήγηση από την Περιφέρεια και αυτό μετά από πολλή  πίεση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει και φέτος σε πρώτη προτεραιότητα την δράση του  ΑΡΜΑΤΟΣ ΘΕΣΠΙΔΟΣ που παρέχει θέατρο στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά και μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί 80 παραστάσεις, που τις έχουν παρακολουθήσει, 8.500 άτομα. Το ποσό της επιχορήγησης θα είναι ίδιο με το περσινό, δηλαδή 20.000 ευρώ, παρά τις στοιχειοθετημένες εισηγήσεις μας που αναδείκνυαν την αναγκαιότητα αυξημένης χρηματοδότης και τις προφορικές υποσχέσεις αρμοδίων.

Η περίπτωση του ΥΠ.ΠΟ. είναι «μία από τα ίδια», καθώς τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτεί όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας με το ίδιο ποσό, ανεξαρτήτου κύκλου εργασιών. Έτσι το δικό μας θέατρο, στο οποίο υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα οποία μισθοδοτεί πάνω από 100 εργαζόμενους (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ και συμβασιούχους), χρηματοδοτείται με το ίδιο ποσό που χρηματοδοτείται ένα θέατρο με μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων. Μετά από πολλές εμπεριστατωμένες γραπτές και προφορικές εισηγήσεις και πιέσεις προς την διοίκηση του Υπουργείου η φετινή χρηματοδότηση θα είναι 62.500 ευρώ (περσινή 46.500 ευρώ).  Αυξημένη βέβαια χρηματοδότηση, που όμως σε καμία περίπτωση δεν εκτιμά την τεράστια συνεισφορά του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Τέλος, για να γίνει αντιληπτό το απαράδεκτο της χρηματοδότησης, από ΥΠΠΟ και Περιφέρεια, το συνολικό κόστος των δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. την περασμένη χρονιά ήταν περίπου 900.000 ευρώ.

tempo24.gr

Όλη η επικαιρότητα