Αχαϊα Πολιτική

Πάτρα-Δημοσκόπηση: Μάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία

Ακούστε το άρθρο

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” πραγματοποίησε η DATA R.C. από τις 14 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου για τις βουλευτικές εκλογές στο Δήμο Πατρέων.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Από την ερώτηση: «Εάν είχαμε αύριο βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»

Στο τέλος του Νοεμβρίου του 2018, έξι μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου ’19 για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, η πρόθεση ψήφου σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών στο Δήμο Πατρέων μας δίνει πολύ υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου. Συγκεκριμένα το 29,6% είτε δεν έχει αποφασίσει (το μεγαλύτερο μέρος είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015), είτε δεν απαντά, είτε δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

Το 18% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 17,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα με πρόθεση να το ψηφίσει το 5,6% των δημοτών της Πάτρας και ακολουθούν το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με 5,2% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 3%. Ποσοστά μικρότερα του 3% συγκεντρώνουν η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ με 1,5%, η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με 1,4%, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με 1,3% και το ΠΟΤΑΜΙ με 1,2% (ποσοστά που στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται υποεκτιμημένα καθώς οι ψηφοφόροι τους είτε δεν συμμετέχουν σε αυτές, είτε δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA RC A.E.
ΑΝΑΘΕΣΗ: Συνδρομητική έρευνα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο.
ΔΕΙΓΜΑ: Το δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 449 ψηφοφόρους του Δήμου Πατρέων, άνδρες και γυναίκες 17 ετών και άνω. Πραγματοποιήθηκε στρωματοποιημένη δειγματοληψία κατά καποδιστριακούς δήμους με χρήση quota σε φύλο και ηλικία. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς τις εθνικές εκλογές 2015.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 14-22/11/2018. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρουσιάζονται για λόγους συγκρίσεων τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η DATA RC 23-31/10/2018 σε δείγμα 602 ψηφοφόρων του Δήμου Πατρέων. Το δείγμα είχε σταθμιστεί ως προς τις εθνικές εκλογές 2015.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Πηγή: Εφ.Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα