Αχαϊα

Πάτρα: Ενδείξεις ότι κυκλώματα που μεταφέρουν μετανάστες ξεφορτώνονται σκάφη με το αζημίωτο

Ακούστε το άρθρο
Νέο φρούτο εποχής: Πώληση εξωλέμβιων μηχανών. Συνεχή τα κρούσματα, ένδειξη ότι δραστηριοποιείται ένα καινούργιο κύκλωμα.
Τους μεσάζοντες που πούλησαν σε ιδιοκτήτη μάντρας σκαφών στην περιοχή του Μιντιλογλίου συνολικά επτά εξωλέμβιες μηχανές, συνολικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ, αναζητούν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών.
Η αποκάλυψη έγινε έπειτα από έφοδο στους χώρους του παρκινγκ της επιχείρησης από τους λιμενικούς, όπου και βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της οι επτά κινητήρες. Είχε προηγηθεί η συλλογή πληροφοριών από κλιμάκια του λιμενικού που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Πρόκειται για κινητήρες σκαφών που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν παραποιηθεί οι κωδικοί αριθμοί τους αλλά και τα στοιχεία της εταιρείας παραγωγής τους. Η ιπποδύναμη του κάθε κινητήρα διαφέρει. Σίγουρα πάντως, όπως διευκρίνιζαν λιμενικές πηγές, τα σκάφη που τους χρησιμοποιούσαν είχαν την δυνατότητα να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις.

Τελικά οι λιμενικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τους κωδικούς των κινητήρων και από την έρευνα προέκυψε ότι δεν είναι κλεμμένοι. Αυτό οδηγοί τις έρευνες σε άλλο πεδίο και στο ενδεχόμενο να προέρχονται από περιπτώσεις προώθησης μεταναστών στην χώρα μας.
Δεν είναι άλλωστε και λίγοι οι μεσάζοντες των μεταφορών που μόλις ολοκληρώσουν τα ταξίδια τους με μετανάστες, σπεύδουν στη συνέχεια να ξεφορτωθούν τις βάρκες και τις μηχανές. Σε αυτές τις περιπτώσεις τις πωλούν επί τόπου σε άτομα που τους προσεγγίζουν στις ακτές όπου εγκαταλείπουν μετανάστες.

Μια μορφή «ανακύκλωσης»…

«Διερευνούμε την πιθανότητα να προέρχονται από τέτοιου είδους μεταφορές» επιβεβαιώνει στην «Π» ο κεντρικός λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλο ενδεχόμενο, δηλαδή οι μηχανές να βρέθηκαν και από άλλες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, φέρεται να έχει υποστηρίξει στους λιμενικούς ότι τις εξωλέμβιες τις προμηθεύτηκε από τρίτα άτομα που έτυχε να περάσουν από το μαγαζί του σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ωστόσο καμία μηχανή δεν φέρει παραστατικό αγοράς από τον ιδιοκτήτη, ούτε έχει προσδιοριστεί η προέλευσή της και αυτός είναι και ο λόγος που σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.

Είναι πάντως από τις σπάνιες περιπτώσεις εντοπισμού εξωλέμβιων στην περιοχή μας και αυτός είναι και ο λόγος που οι λιμενικές δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος τους στην εξιχνίασή της.
Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα