Αχαϊα

Πάτρα: Ένταση στη δίκη για το ατύχημα 41χρονου σε υποσταθμό της ΔΕΗ- Τον χτύπησαν 20.000 βολτ, έχασε τα χέρια του κι έχει κάνει 28 εγχειρήσεις

Ακούστε το άρθρο

Με ένταση συνεχίστηκε χθες η δίκη για το ατύχημα σε υποσταθμό της ΔΕΗ, στην Πάτρα που προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό ενός εργαζόμενου. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών αναβιώνει η τραγική ιστορία.

Ήταν 31 Αυγούστου 2011, 9 το πρωί, όταν στον υποσταθμό, που βρίσκεται στο Ζαβλάνι, ο υπάλληλος της ΔΕΗ ανέβηκε σε στύλο προκειμένου να διορθώσει κάτι και τον χτύπησε το ρεύμα.

Ο 41χρονος χτυπήθηκε από 20.000 βολτ, έχασε τα δύο του χέρια, αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα στα πόδια ενώ, τα εγκαύματα που υπέστη ήταν τόσο σοβαρά που επλήγησαν ζωτικά εσωτερικά όργανα.

Ο 41χρονος έκανε 28 εγχειρήσεις και έμεινε για ένα χρόνο στην εντατική. Ο ακρωτηριασμός των χεριών του έγινε από τόσο ψηλά που ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν τεχνητά μέλη Η υπόθεση πήρε το δρόμο τα δικαιοσύνης και στο εδώλιο κάθεται η διευθύντρια της ΔΕΗ, ο προϊστάμενος απομόνωσης βλαβών και συντήρησης, ο υπεύθυνος του συνεργείου που εργαζόταν ο 41χρονος αλλά και ο επιθεωρητής του υποσταθμού.

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε ένας αρχιτεχνίτης που βρισκόταν στον τόπο τουν ατυχήματος και ακολούθησε τον άτυχο εργαζόμενο. Μέχρι το θριάσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, για πρώτη και μοναδική φορά, το συνεργείο στ οποίο βρισκόταν αυτός και 41χρονος δεν ήταν υπεύθυνο για να επισκευάζει αλλά για να κατασκευάζει έργα  για τη βελτίωση των υποσταθμών. «Η συγκεκριμένη δουλειά ήταν για το συνεργείο συντήρησης» ανέφερε.

Ο μάρτυρας περιέγραψε τη σκηνή του ατυχήματος, το πώς ο άτυχος 41χρονος κεραυνοβολήθηκε και εγκλωβίστηκε στην κατασκευή.

«Τον χτύπησε το ρεύμα που χρειάζεται για να ηλεκτροδοτηθεί μία κωμόπολη. Αφού πήρε φωτιά, τρέξαμε να φέρουμε πυροσβεστήρες. Όταν σβήσαμε τη φωτιά, τον κατεβάσαμε ενώ παράλληλα είχε κληθεί το ΕΚΑΒ» είπε περιγράφοντας όσα έγιναν ενώ τόνισε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο 41χρονος.

«Δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί στις πιο απλές και καθημερινές ανάγκες» ανέφερε.

Η ένταση μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ήταν έντονη ενώ ο μάρτυρας φέρεται να ρίχνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη διευθύντρια της ΔΕΗ καθώς, σύμφωνα με όσα είπε, είναι εκείνη που έδινε τις εντολές.

*Η δίκη ξεκίνησε στις 29 Μαΐου

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση αρχιτεχνίτη που ήταν στο ίδιο συνεργείο με τον άτυχο 41χονο. Ήταν ο άνθρωπος που τον κατέβασε από τον στύλο ενώ τον είχε χτυπήσει το ρεύμα.

Η μοιραία μέρα του ατυχήματος

Από τύχη δεν υπήρξαν και άλλα θύματα

«Το συνεργείο με το οποίο βρεθήκαμε- μαζί με τον 41χρονο-στο Ζαβλάνι αναλάμβανε να κάνει επέκταση σε χώρο εκτός τάσης.

Δεν αναλάμβανε βλάβες. Είχαμε παραδώσει το συγκεκριμένο υποσταθμό ένα μήνα πριν το ατύχημα και είχαμε πάει εκεί αρκετά περίεργοι για τι μπορεί να πρέπει να διορθωθεί. Δεν ήταν κάτι επείγον. Δε θα έμενε η Πάτρα χωρίς ρεύμα εάν δεν γινόταν άμεσα η εργασία. Μάλιστα το συγκεκριμενο πρόβλημα αποκαταστάθηκε τελικά ένα μήνα μετά το ατύχημα. Πήγαμε να ρίξουμε μία ματιά και βρεθήκαμε να κάνουμε επισκευή.

Οι σοβαρές παραλείψεις

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας εκείνη τη φορά. Δεν ήταν φυσιολογικές οι8 συνθήκες ενώ έλειπε και ο προϊστάμενος- μηχανικός ο οποίος είχε πει να μη γίνει τίποτα μέχρι να έρθει» ανέφερε.

Δε τηρήθηκαν κανονισμοί ασφαλείας, όπως έπρεπε

Ο μάρτυρας τόνισε  επίσης ότι δεν μπορούσανε να τσεκάρουν αν υπήρχε τάση και ότι η διευθύντρια τους διαβεβαίωσε ότι η κολώνα ήταν γειωμένη. Όπως φάνηκε δεν είχε γίνει σωστή απομόνωση.

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας ανέφερε ότι το μόνο πρόσωπο, από αυτά που βρίσκονταν στον υποσταθμό, που προσπάθησε να μη γίνει ζημιά ήταν ο επιθεωρητής του ο οποίος με τη σειρά του εκτελούσε εντολές.

Το «ανάποδο» ρεύμα

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για «ανάποδο» ρεύμα που δεχόταν ο υποσταθμός. Ουσιαστικά, όπως, εξήγησε είχαν δώσει ρεύμα από άλλον υποσταθμό σε αυτόν. «Δεν έδιωχνε αλλά δεχόταν ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε ότι σε κάποιο σημείο υπήρχε πινακίδα που απαγόρευε εργασίες και οποιονδήποτε χειρισμό.

«27 χρόνια είμαι στη ΔΕΗ. Την περίπτωση με το ανάποδο ρεύμα δεν την είχα ξανά δει» ανέφερε.

Η φρικτή σκηνή του ατυχήματος

Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο με λεπτομέρειες τη σκηνή του ανατριαχιατικού ατυχήματος και τόνισε ότι από τύχη δεν υπήρξαν και άλλα θύματα.

“Φορούσε ειδική φόρμα, κράνος, ζώνη και άρβυλα. Το ρεύμα τον χτύπησε τρεις φορές. Ο άνθρωπος φλεγόταν. Προσπάθησα να τον σβήσω. Το δέρμα του ξεκολλούσε πάνω στα χέρια μου. Τη μυρωδιά του καμένου δε μπορώ ακόμα να την ξεχάσω. Μου τη θυμίζει ακόμα και το τσιγάρο.

Από το συνεργείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Αμέσως η γιατρός μου είπε. «Τα χέρια του, ξέχασε τα». Μεταφέρθηκε στο Ρίο και από εκεί στο Θριάσειο όπου έμεινε ένα χρόνο.

Μετά συνειδητοποίησα ότι όση ώρα ο άνθρωπος καιγόταν και προσπαθούσαμε να τον κατεβάσουμε δεν φρόντισαν -ούτε τότε- να απομονώσουν το στύλο από το ρεύμα. Από τύχη δεν είμαστε 10 αυτοί που τους χτύπησε το ρεύμα” ανέφερε.

Τέλος, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ότι η διευθύντρια αλλά προϊστάμενος απομόνωσης βλαβών και συντήρηση πουν ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν δώσει την εντολή έφυγαν όταν έγινε το ατύχημα.

Το δικαστήριο επικεντρώθηκε στο ποιοι έδωσαν εντολές αλλά και στο τι ακριβώς εντολές δόθηκαν στο συνεργείο. Η υπεράσπιση δτάθηκε αρκετά στα μέτρα που α έπρεπε να έχε πάρει και το συνεργείο αλλά κι ο άτυχος 41χρονος για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Πηγή: thebest 

Όλη η επικαιρότητα