Αχαϊα Εκπαίδευση

Πάτρα: Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου βλέπει συναίνεση…στη συγχώνευση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ

Ακούστε το άρθρο

«Η συζήτηση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας νομίζουμε ότι πάει καλά. Είμαστε σε συνεννόηση, είμαστε σε πολύ καλό στάδιο και θα καταλήξουμε πολύ σύντομα».

Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στο ερώτημα του δημοσιογράφου στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Πανεπιστημίου Πατρών.

Λίγες ώρες αργότερα η εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos.gr δημοσίευσε αποκλειστικά το σχέδιο της συγχώνευσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
«Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Επιτροπής που ο ίδιος διόρισε να συντάξει μια κοινή πρόταση το επιτελείο του, λαμβάνοντας υπ όψιν, τις μέχρι τώρα σκέψεις και προτάσεις των δύο Ιδρυμάτων, κατάρτισε το Σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το Σχέδιο, όπως ήδη έχει παρουσιάσει αναλυτικά ή «Π» περιλαμβάνει:
Α. Ιδρυση Σχοληìς Νομικωìν και Πολιτικωìν Επιστημωìν (1 Τμηìμα) Εδρα:Παìτρα -Λειτουργιìα καταì το Ακαδημαϊκοì εìτος 2020-21.
Β. Λειτουργία 8 σχολών με 37 τμήματα.
Γ. Τα 28 τμήματα στην Πάτρα, 1 στον Πύργο, 2 στο Αίγιο, 3 στο Αγρίνιο, 3 στο Μεσολόγγι, 1 στην Αμαλιάδα.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΙΔΕΕΣ

Στην πρωινή ραδιοφωνική του εκπομπή ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι: «όλες αυτές οι προτάσεις συζητούνται και καταλαβαίνω ότι αρχίζει να διαφαίνεται μία ευρεία συναίνεση. Δεν έχουμε τελειώσει τις συζητήσεις, θέλουμε να τις ολοκληρώσουμε, ανοιχτοί πάντα και στις νέες ιδέες που μπορεί να προκύψουν».

Ο ίδιος ο Υπουργός πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μία πρόταση για τη Σχολή Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να γίνει Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα, τα υπόλοιπα τμήματα να πάνε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου θα ιδρυθεί Νομικό Τμήμα, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΠ

Σε ότι αφορά δε τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ο Υπουργός απάντησε: «Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στα καλά καθούμενα, άρχισαν οι τρεις κοσμήτορες, οι οποίοι δήλωναν ότι εκφράζουν και τους υπόλοιπους διδάσκοντες, μια αδικαιολόγητη επίθεση πάνω στον άξονα ότι πάμε να καταργήσουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Αν είναι δυνατόν, η κυβέρνηση -η όποια κυβέρνηση- να θέλει να καταργήσει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ένα από τα πιο επιτυχημένα εγχειρήματα στη χώρα μας. Εδώ κατασκευάζουμε αντιπάλους και μετά αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τους αντιπάλους που εμείς κατασκευάσαμε.

Αυτό που προτείναμε -και μας έκανε εντύπωση η σιωπή κάποιων- είναι ότι, όχι μόνο δεν αλλάζει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δημιουργείται το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και προφανώς θέλουμε να χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία και η τεχνολογία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας. Αρα, όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά αναβαθμίζεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».

Τέλος για μία ακόμα φορά ο κ. Γαβρόγλου δεν δίστασε να αυτοδιαψευστεί λέγοντας: « Υπήρξε πράγματι στη διοικούσα μια συζήτηση αν μπορεί το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και κάποια τμήματά του να ενσωματωθούν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι μια νόμιμη πρόταση, δεν είναι δυνατόν να μη μπορούμε να συζητούμε προτάσεις, λέγοντας ότι αυτό είναι το τέλος του κόσμου».

Πηγή: Εφ.«Πελοπόννησος»

Όλη η επικαιρότητα