Πάτρα: Πράσινο φως για Ποδηλατόδρομο από Κανελλοπούλου μέχρι Παπαφλέσσα

Αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή μέρους του δικτύου

 

Η έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου: Κατασκευή Παραλιακής Διαδρομής Ποδηλατόδρομου, από Κανελλοπούλου μέχρι Παπαφλέσσα, ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής: Από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού  Έργου & Η/Μ, συντάχθηκε μελέτη του έργου «Κατασκευή Παραλιακής Διαδρομής Ποδηλατόδρομου (Κανελλοπούλου- Παπαφλέσσα)» συνολικού προϋπολογισμού 551.248,45 ευρώ με Φ.Π.Α

Η εκτέλεση του έργου θα γίνει με επιλογή Αναδόχου κατόπιν ανοικτής διαδικασίας σύμφωνα με την περίπτωση, η  κατάρτιση των όρων και η σύνταξη της διακήρυξης θα γίνουν από την Οικονομική Επιτροπή.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος  από το  δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μήκους 33 χιλιομέτρων,  με βάση μελέτη που παρουσιάστηκε στον δήμο.

Το δίκτυο θα εκτείνεται στον παραλιακό άξονα της πόλης και θα ξεκινά από την λεωφόρο Κανελλοπούλου, θα διασχίζει τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Όθωνος – Αμαλίας.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν άξονες  δικτύου, που σύμφωνα πάντα με την μελέτη, θα διασχίζουν την κεντρική περιοχή της Πάτρας, δηλαδή από το γήπεδο της Παναχαϊκής, στην περιοχή της Αγυιάς, έως την οδό Παπαφλέσσα, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα. Επίσης οι άξονες, θα συνδέονται με την πλατεία των Υψηλών Αλωνιών και την περιοχή του Ρωμαϊκού Ωδείου, στην παλιά πόλη.

Έντεκα χιλιόμετρα θα λειτουργούν αποκλειστικά ως ποδηλατολωρίδες, ενώ στα υπόλοιπα 22 χιλιόμετρα τα ποδήλατα θα συνυπάρχουν με τα οχήματα. Επίσης το 75% του δικτύου, σύμφωνα με τη μελέτη, περιλαμβάνει διαδρομές με υποδομές για το ποδήλατο ενώ το 25% περιλαμβάνει διαδρομές κατά τόπους, με την κατάλληλη σήμανση.

Οι μελετητές πρότειναν η οριοθέτηση των ποδηλατοδρόμων και ο διαχωρισμός τους από το πεζοδρόμιο και τον δρόμο να γίνει με ζαρντινιέρες, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους ποδηλάτες, αλλά και για να αποκτήσει περισσότερο πράσινο η πόλη.

Όσον αφορά την εξεύρεση κονδυλίων για το έργο, έχει υποβληθεί πρόταση από τον δήμο Πατρέων για τη χρηματοδότησή του μέσω του ΕΣΠΑ.

 

patratimes.gr