Αχαϊα

Πάτρα: Προχωράει ο Δήμος το αποτεφρωτήριο νεκρών – Το σχέδιο και η άμβλυνση αντιδράσεων

Ακούστε το άρθρο
Στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας θα συζητηθούν οι όροι της σύμβασης χρησιδανείου ανάμεσα στο Βιοτεχνικό Πάρκο και τον Δήμο για το ακίνητο που προορίζεται να λειτουργήσει το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών και οστών.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο που θα έλθει για έγκριση στο σώμα, η διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου θα είναι για πενήντα χρόνια (με πρόβλεψη για παράταση).
Ο Δήμος θα αναλάβει την υποχρέωση να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης ως προς τη χρήση του ακινήτου, και θα αναλάβει το βάρος της μελέτης, της δημοπράτησης και της εκτέλεσης του έργου, ώστε να ληφθεί η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του κέντρου.
Στη σύμβαση θα προβλέπεται ότι ο δήμος θα «μπορεί με ειδικές συμφωνίες να συνεργάζεται με ειδικευμένους φορείς σε ζητήματα αποτέφρωσης, να ζητά τη συνδρομή τους και να συνεργάζονται προς τούτο» αλλά και να «αποδέχεται τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού που μπορεί να του παρασχεθεί […] για την επίλυση και αντιμετώπιση ειδικών τεχνικών και όχι μόνο ζητημάτων που τυχόν προκύψουν». Επίσης, δεν θα συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης «να ανατεθεί η λειτουργία του κέντρου σε οποιονδήποτε άλλον φορέα και εφόσον αποδεδειγμένα θα αδυνατεί ο Δήμος Πατρέων να υλοποιήσει και να λειτουργήσει το ΚΑΝ».
Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου διαβιβάστηκε στον Δήμο απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης της ΒΙΟΠΑ Γλαύκου Πάτρας ΑΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16-5-2016, στην οποία αποφασίσθηκε η τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Το ΚΑΝ χωροθετείται στον κοινωφελή χώρο Β32 του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου.
Για να αμβλύνει ο δήμος τις ενστάσεις των περιοίκων, έχει διαμηνύσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δένδρων πλάτους 12 ή και 15 μέτρων, έναντι των 5 μέτρων που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η δημοτική αρχή, η αποτέφρωση θα διαρκεί περίπου μία ώρα. Ένας κλίβανος πραγματοποιεί 5-6 αποτεφρώσεις στην βάρδια, επομένως είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται 1.200-1.300 αποτεφρώσεις τον χρόνο, και συνακόλουθα διπλάσια ποσότητα από τους δύο κλιβάνους που προβλέπονται.
Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα