Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα-Πύργος: Καλοκαίρι… και βλέπουμε η έναρξη των εργασιών

Ακούστε το άρθρο

Κατά το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθιστούν απίθανη την έναρξη έργων στο α’ τρίμηνο του 2018, όπως αρχικά προβλεπόταν στο άτυπο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», δεν θα υπογραφεί κάποια σύμβαση αν δεν έρθει η επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου, παρότι έχει ήδη γίνει η πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ από τη Διαχειριστική Αρχή, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν έχει σταλεί καμία εργολαβία για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η επίσημη έγκριση από την Κομισιόν δεν αναμένεται νωρίτερα  από τα μέσα Φεβρουαρίου, επομένως η διαδικασία ελέγχου των εργολαβιών και η συμβασιοποίησή τους προσδιορίζεται κατά τον Απρίλιο με Μάιο του 2018.

«Υπολογίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες» τονίστηκε στην εφ. «Πατρίς» από υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, προσθέτοντας ότι οι προσωρινοί ανάδοχοι έχουν ήδη κάνει την προεργασία τους, ώστε να είναι έτοιμοι να στήσουν εργοτάξια με το που συμβασιοποιηθούν τα έργα.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών έχουν στείλει τα τεύχη δημοπράτησης του τελευταίου οδικού τμήματος στη Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη, και είναι σε διαρκή επαφή με τους προσωρινούς αναδόχους για αιτιολόγηση των υψηλών εκπτώσεων, σύμφωνα με όσα ορίζει σχετικά η νομοθεσία.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών τόνισαν ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την τύχη του έργου, καθώς έχει αρθεί κάθε εμπόδιο για την υλοποίησή του. Θεωρείται, δε, αρκετά πιθανό να υπάρξει ενημέρωση –επίσημη ή ανεπίσημη- στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα.

 

Όλη η επικαιρότητα