Πάτρα – Πύργος: Όλες μαζί κι ο θεός βοηθός – Από… Νοέμβρη και βλέπουμε η έναρξη των εργασιών

Έτοιμες για Ελεγκτικό Συνέδριο είναι οι πέντε από τις οκτώ εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, κάτι που σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα θα αποσταλούν για προσυμβατικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», αποφασίστηκε αλλαγή πλεύσης στη διαδικασία και προτιμήθηκε να μη σταλούν τμηματικά αλλά όλες μαζί.

Όσον αφορά τους προσωρινούς μειοδότες δεν έχει προκύψει κάποια αλλαγή, αφού σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, όλοι έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα για να μην καταπέσει η εγγυητική επιστολή.

«Η κατάπτωση εγγυητικής επιστολής ισοδυναμεί με καταστροφή για μια εταιρεία», σχολίασε με νόημα υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου για τους προσωρινούς αναδόχους.

Ωστόσο, η γραφειοκρατική διαδικασία δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας για έναρξη των εργασιών μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ακόμα κι αν όλα κυλήσουν ομαλά στον προσυμβατικό έλεγχο.

Η εκτίμηση των στελεχών του υπουργείου Υποδομών είναι ότι οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, που είναι και η αισιόδοξη πρόβλεψη.

Σε περίπτωση εμπλοκής στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου τινάζονται στον αέρα, αφού είναι πολύ πιθανό να πάμε σε επαναπροκήρυξη όσων διαγωνισμών αντιμετωπίζουν νομικό πρόβλημα. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί το έργο στο 2019 και στην… αβεβαιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου με 293 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, με την προϋπόθεση ότι ο αυτοκινητόδρομος θα έχει καταστευαστεί και θα έχει παραδοθεί ως το 2023…