Αχαϊα

Πάτρα: Σήμερα η δίκης της γαζώτριας που ήταν… τραπεζίτης

Ακούστε το άρθρο

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας αναμένεται σήμερα να ξεδιπλωθεί το κουβάρι της υπόθεσης νομιμοποίησης εσόδων από την πράξη της τοκογλυφίας  –ξέπλυμα μαύρου χρήματος – κατ επαγγελμα και κατ εξακολουθηση.

Η υπόθεση στο πρώτο της στάδιο είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία αλλά και το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα κρίθηκε πως προκύπτουν σε βάρος της κατηγορουμένης επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την πράξη της Νομιμοποίησης εγκληματικών εσόδων κατ’ εξακολούθηση.

Αυτό σημαίνει πως από κερδοσκοπία και με σκοπό να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων η κατηγορούμενη έγινε δικαιούχος περιουσίας που προέκυψε από το κακούργημα της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα . Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο το συνολικό ποσό που πέτυχε να αποσπάσει από την ενάγουσα (θύμα της)  και τελικά να συγκαλύψει ανέρχεται περίπου στις 100.000  ευρώ.

Η εκδίκαση της υπόθεση αναμένεται με ιδιαίτερο εναδιφέρον καθώς σε επίπεδο Πάτρας είναι η πρώτη στα χρονικά που φτάνει στις δικαστικές αίθουσες.

Αρχικά η υπόθεση, με τα χαρακτηριστικά της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατ» εξακολούθηση, απασχόλησε την κοινωνία της Πάτρας πριν 15 χρόνια.

Η διάρκεια της τοκογλυφικής πράξης σε βάρος γνωστής πατρινής ήταν 1998 εως 2003 με τόκους που έφταναν το 360% ετησίως.

Η κατηγορούμενη είχε κλέψει απο την τσάντα του θύματος και παραποιήσει – πλαστογραφήσει  συναλλαγματικές ενώ πιάστηκε επ’ αυτοφόρω τον Οκτώβριο του  2003,  από την Δίωξη Κοινού Εγκλήματος με  προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Σε κατ’ οίκον έρευνα που ακολούθησε  βρέθηκαν αντζέντες ονόματα θυμάτων της τοκογλύφου κατηγορυμένης, ποσα και συναλλαγές.

Επίσης βρέθηκαν παραποιημένες συναλλαγματικές ως προς το ποσό και πλαστογραφημένη η υπογραφή της μηνύτριας – θύματος , πάνω από 10 βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων και πιστωτικές κάρτες από όλες τις τράπεζες με τεράστιο πιστωτικό όριο.

Την στιγμή της σύλληψης της από την αστυνομία η κατηγορουμένη είχε στην κατοχή της την κάρτα αναλήψεως της μηνύτριας την οποία της είχε αποσπάσει κατόπιν εκβιασμού.

Καταδικάστηκε το 2007 για την πράξη τοκογλυφίας σε 6 χρόνια φυλάκιση ενώ το 2011 στο Πενταμελές Εφετείο Πατρών κηρύχτηκε ένοχη για την πράξη της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με ποινή φυλάκισης 3 χρόνια.

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι η κατηγορουμένη την περίοδο εκείνη εργαζόταν σαν γαζώτρια και όπως υποστήριξε είχε την δυνατότητα να δανείζει και να διευκολύνει οικονομικά  διάφορους ιδιώτες , ενώ συγχρόνως έκανε αγορές και ανακαινίσεις ακίνητων .

Το ερώτημα που τίθευαιείναι πως συνάδουν όλα αυτά με τις απολαβές μιας γαζώτριας η οποία την ίδια περίοδο αγόρασε και πολυτελές τζιπ η αξία του οποίου κατά δική της ομολογία ανερχόταν σε 35000 ευρώ .

Το θύμα της υπόθεσης αυτής έκλεισε την επιχείρηση της το  2004 .Υπέστη οικονομικη και ψυχολογική καταστροφή. Απέκτησε υπέρογκα χρέη στο δημόσιο, τα οποία δημιουργήθηκαν αποδεδειγμένα από εκείνη την περίοδο και τα οποία μέχρι σήμερα αδυνατεί να εξοφλήσει .

Η ενάγουσα ελπίζει στην εμφάνιση και των υπολοίπων θυμάτων των οποίων τα ονόματα υπάρχουν γραμμένα στην ατζέντα της κατηγορουμένης που βρέθηκε από την αστυνομία με μοναδικό σκοπό να βοηθηθεί η δικαιοσύνη στο έργο της και να αποδοθούν στο κράτος αυτά που του ανήκουν έπειτα από μια αποδεδειγμένα πλέον τοκογλυφική πράξη.

Πηγή: patrastimes.gr

Όλη η επικαιρότητα