Αχαϊα

Πάτρα: “Τα μολυσμένα νερά των αγωγών βρομίζουν τη θάλασσα” -Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο πρόβλημα με τους αγωγούς όμβριων υδάτων αντιμετωπίζει η περιοχή της Παραλίας Προαστίου στην Πάτρα καθώς αυτοί φαίνεται να μολύνουν τις ακτές.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι που μίλησαν στο thebest.gr οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών κάθε χρόνο δείχνουν ότι η θάλασσα της Παραλίας Προαστίου είναι μολυσμένη από κολοβακτηριοειδή και εντερόκοκκους οι οποίοι προφανώς προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως την παροχεύτευση λυμάτων μέσω των ομβριαγωγών στη θάλασσα.

Θυμίζουν δε τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για την μόλυνση και ρύπανση της θάλασσας στις Δάφνες που έτρεψαν σε άτακτη φυγή τους λουόμενους λόγω της δυσοσμίας που αναδευόταν. Πότε όπως λένε δεν εξακριβώθηκε εάν η μπόχα αυτή προήλθε από τον αγωγό της ΔΕΥΑΠ ή από τον αγωγό της ΕΥΔΕ-ΚΣΣΥ (πρώην ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ).

Όπως μας εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου «Η Δράση» Στάθης Παπαλεξανδρόπουλος, η ΔΕΥΑΠ η οποία τον Οκτώβριο του 2013, προσπάθησε, χωρίς σύγχρονη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά με ΜΠΕ του 2004, να κατασκευάσει εμφανή ομβριοαγωγό για την απορροή των υδάτων από την οδό Τεύκρου στην μέση της πιο πολυσύχναστης κολυμβητικής παραλίας της πόλης μας  , στη νοητή προέκταση της οδού Νηρέως.

«Μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της συνοικίας και του Πολιτιστικούς Συλλόγου «Η Δράση», αναγκάστηκε να σταματήσει το έργο τότε. Όσοι αντέδρασαν τότε, γνώριζαν ότι αν το έργο αυτό γινόταν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΔΕΥΑΠ, θα κατασκευάζονταν και άλλοι τρεις αγωγοί στην ίδια συνοικία, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραλίας μας. Πουθενά αλλού π.χ. κοντά στην πλαζ της ΕΟΤ, στον Καστελλόκαμπο κ.α., η ΔΕΥΑΠ δεν έχει κατασκευάσει εμφανή αγωγό, μόνο  στις Δάφνες προσπάθησε να κατασκευάσει τέτοιο εκτρωματικό έργο», επισημαίνει ο κ. Παπαλεξανδρόπουλος.

Όπως σημειώνει πολλοί από τους κατοίκους της Παραλίας Προαστίου, μετά τη διακοπή του νερού στις ντουζιέρες της παραλίας, πιστεύουν ακράνδαντα ότι η κατασκευή αυτή θα υποβάθμιζε την περιοχή τους. Σύμφωνα με τους κατοίκους μάλιστα, παρ’ όλο που κατατέθηκε στη ΔΕΥΑΠ μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιου Δήμα για τις καταστροφικές συνέπειες από την κατασκευή ενός τέτοιου έργου και την πρότασή του για εκτροπή του εν λόγω αγωγού από το ύψος της οδού Αφροδίτης προ την κοίτη του παρακείμενου χείμαρρου Χάραδρου, η ΔΕΥΑΠ επέμεινε και στην προσπάθειά της να κατασκευάσει τον αγωγό σύμφωνα με το αρχικό σχεδιασμό της κατέφυγε σε άλλες λύσεις για να εξασφαλίσει την ΜΠΕ βάσει της οποία θα προσπαθούσε να βρει την άδεια την συγκεκριμένη κατασκευή.

«Από την άλλη μεριά η ΕΥΔΕ-ΚΣΣΥ δεν ολοκλήρωσε την κατασκευή του αγωγού για την απορροή των υδάτων από την λεκάνη των Μποζαϊτίκων στον θαλάσσιο χώρο της συνοικίας και μολονότι έσκαψε στο τέρμα της οδού Καλλιόπης Μπέλλα για την υποθαλάσσια κατασκευή του αγωγού αυτού μέχρι την ισοβαθή των 10 μέτρων, δεν προχώρησε στην ολοκλήρωσή της. Δεν μαθεύτηκε ποτέ για ποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκε το έργο αυτό σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει. Δεν λόγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτό έγινε μετά από παρέμβαση της ΔΕΥΑΠ προκειμένου να στερήσει από τους κατοίκους της Παραλίας Προαστίου ένα σοβαρό επιχείρημα εναντίον της», υποστηρίζει ο κ. Παπαλεξανδρόπουλος.

Οι κάτοικοι της περιοχής καλούν και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου τους αρμοδίους αλλά και τους υποψηφίους Δημάρχους να φροντίσουν για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος καθώς εκτός από θέμα καλαισθησίας είναι και ζήτημα υγείας και πολιτισμού.

Όλη η επικαιρότητα