Αχαϊα

Πάτρα: Του λήστεψαν τη ζωή – Δικαιώθηκε μετά από 16 χρόνια

Ακούστε το άρθρο

Μια υπόθεση που χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά στο μεταξύ, ο ενάγων είχε αλλάξει τη ζωή του μαζί με την οικογένειά του.
Πριν από λίγες εβδομάδες, το Πενταμελές Εφετείο Πατρών εκδίκασε μια υπόθεση με κατηγορούμενους, έναν πρώην πρόεδρο ΔΕΥΑ γειτονικού νομού, τον πρόεδρο της επιτροπής προσλήψεων και μέλος του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης και τον ανιψιό του προέδρου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Το 2002 η δημοτική επιχείρηση προκήρυξε μια θέση εργάτη με σύμβαση αορίστου χρόνου, μέσω του ΑΣΕΠ και ο ανιψιός του προέδρου είχε καταθέσει αίτηση πρόσληψης, αλλά είχε καταταγεί ως επιλαχών.

Ο πρόεδρος όμως της δημοτικής επιχείρησης, επιθυμούσε να διορισθεί στην προκηρυχθείσα θέση ο ανιψιός του, και επειδή δεν μπορούσε να παρακάμψει ή να καταστρατηγήσει την απόφαση του ΑΣΕΠ, έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξαπάτησης του ατόμου που είχε πετύχει στον διαγωνισμό, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής προσλήψεων και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑ.

Κάλεσαν τον επιτυχόντα στα γραφεία της ΔΕΥΑ και του είπαν ψευδώς ότι αφενός μεν καταργήθηκε η προκηρυχθείσα θέση του εργάτη με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, για την οποία είχε υποβάλει δικαιολογητικά συμμετοχής και είχε πετύχει.

Για να τον δελεάσουν, του είπαν ότι είχε προκηρυχθεί μια άλλη θέση εργάτη στη ΔΕΥΑ, αλλά με δίμηνη διάρκεια και τον ερώτησαν εάν ενδιαφέρεται. Αυτός απάντησε αρνητικά και τότε οι κατηγορούμενοι του ζήτησαν να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση, ότι αρνείτο να εργαστεί σε θέση εργάτη στην ΔΕΥΑ.

Στη συνέχεια έστειλαν το έγγραφο στο ΑΣΕΠ για να φαίνεται ότι δεν αποδέχεται την πρόσληψη, την οποία πήρε τελικά ο ανιψιός του προέδρου ως πρώτος επιλαχών.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Λίγες ημέρες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2002, ένας υπάλληλος της ΔΕΥΑ, συναντήθηκε με τη μητέρα του εγκαλούντος και την ερώτησε «για ποιο λόγο δεν έρχεται στην δουλειά» ενημερώνοντας την ότι είχε έρθει κάποιο «χαρτί» στην Δημοτική Επιχείρηση, με το οποίο προσλαμβανόταν ο γιος της.

Τότε ο εγκαλών κατάλαβε ότι είχε εξαπατηθεί, υπέβαλε καταγγελία και αίτηση θεραπείας στον ΑΣΕΠ, ο οποίος όμως επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, αναμένοντας την με καθ’ οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο αμετάκλητη περάτωση της ποινικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, ο εγκαλών, βλέποντας ότι μπαίνει σε έναν μακροχρόνιο και δαπανηρό δικαστικό αγώνα, ήδη από το έτος 2011 αναγκάστηκε να ξενιτευτεί με την οικογένειά του στην Γερμανία, όπου απασχολείται ως εργάτης.
 

Πηγή: εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα