Ηλεία

Πατρών – Πύργου: «Αγκάθι» ο Καλογρίτσας

Ακούστε το άρθρο

Σε… σήριαλ με πολλά ακόμα επεισόδια (οικονομικο-πολιτικές παρεμβάσεις κ.α.), εξελίσσεται η υπόθεση της ανάθεσης δύο εργολαβιών του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου στον όμιλο Καλογρίτσα.

Πρόκειται για συμβάσεις για τις οποίες έχουν δοθεί εκπτώσεις άνω του 50%(αφορούν στα τμήματα Πύργος – Δουναίικα και Κυλλήνη – Βάρδα), με την συνολική τους αξία να υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ. Παρότι το γεγονός ότι το υπουργείο Υποδομών έχει καλέσει τον επιχειρηματία να υπογράψει τις συμβάσεις ήδη από την περίοδο πριν από το Πάσχα, έως τώρα ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, με τις οποίες ουσιαστικά η τράπεζα εγγυάται προς το Δημόσιο ότι ο πελάτης της, δηλαδή ο ανάδοχος του έργου, έχει την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για να εκτελέσει το έργο χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με άρθρο του kathimerini.gr, με δεδομένη τη δυσκολία που προκύπτει, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων του κ. Καλογρίτσα, και τη σημαντική καθυστέρηση που έχει δημιουργηθεί, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν φαινόμενα πολιτικών παρεμβάσεων, τόσο προς τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής όσο και προς τη διοίκηση του ΤΜΕΔΕ, που είναι οι δύο φορείς που έχουν εκδώσει τις αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές συμμετοχής για την πρώτη και την τέταρτη εργολαβία του εν λόγω άξονα. Την ίδια στιγμή βέβαια, άλλοι υπουργοί εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης για την ήδη επιβαρυμένη Τράπεζα Αττικής.

Πάντα σύμφωνα με το άρθρο ανώτατα στελέχη του ΤΜΕΔΕ ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Τράπεζα Αττικής και συγκεκριμένα η επιτροπή αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη σχετική υπόθεση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, φαίνεται πως το κλίμα απέναντι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, και δη ως προς την περαιτέρω χρηματοδότησή του, είναι αρνητικό, ενώ δεν αποκλειόταν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο που διανύουμε. Το ζήτημα είναι κατά πόσον αυτές θα ακολουθούν την ορθή οικονομική πρακτική ή αν θα «παρεκκλίνουν» αυτής χάριν πολιτικών εξαρτήσεων…

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Καλογρίτσα και οι εταιρείες του, «Τοξότης» και «Ομάδα Κατασκευών», «φυτοζωούν» τους τελευταίους μήνες έχοντας απολέσει συμβάσεις 100 εκατ. ευρώ (οι οποίες εκτελούνται πλέον από την «Ακτωρ»), ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε έκπτωση του συγκεκριμένου εργολάβου από σειρά συμβάσεων τις οποίες είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια και δεν εκτελούσε. Ειδικά, ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ έχει πολλές φορές κληθεί να χειριστεί προβλήματα που απορρέουν από τις δεκάδες εργολαβίες που έχει αναλάβει από το 2015 μέχρι σήμερα ο όμιλος Καλογρίτσα και παραμένουν μέχρι και σήμερα ημιτελείς ή η κατασκευή τους έχει ήδη αναληφθεί από άλλες εταιρείες. Τον περασμένο Ιούλιο, η επιτροπή του διαγωνισμού για ανάθεση των φετινών εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε, εξετάζοντας σχετική ένσταση της «Τοξότης», ότι «τα προβλήματα στις 10 εν εξελίξει εργολαβίες οξύνθηκαν, με αποκορύφωμα την ολοκληρωτική παύση εργασιών».
Πρόσφατα, ο κ. Καλογρίτσας βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά πλειστηριασμών της κινητής και ακίνητης περιουσίας της «Τοξότης», με επισπεύδοντες διάφορους προμηθευτές, για οφειλές ποσών της τάξεως των 600.000 ευρώ.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη για την ανάθεση της εργολαβίας υπ’ αριθμόν τέσσερα, του έργου Πάτρας – Πύργου, ανέφερε επί λέξει ότι «από την εξετασθείσα προσφορά της “Τοξότης” – “Ομάδα Κατασκευών” δεν προκύπτει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ομαλή υλοποίηση του έργου»! Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση ήταν μεταγενέστερη των προβλημάτων με τον ΔΕΔΔΗΕ και των αντίστοιχων έργων του υπ. Υποδομών, στα οποία ο ίδιος εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και υποκαταστάθηκε…

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Αττικής έχει «άνοιγμα» της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο επιχειρηματία (δάνεια + εγγυητικές που έχουν εκδοθεί), με αποτέλεσμα οποιαδήποτε απόφαση περαιτέρω χρηματοδότησής του να κρίνεται το λιγότερο σκανδαλώδης. Αντίστοιχα, το ΤΜΕΔΕ, ως αποκλειστικός διαχειριστής της περιουσίας του κλάδου των μηχανικών, καλείται να λογοδοτήσει στα μέλη του κι ενώ είναι έκδηλη και εκφρασμένη η ανησυχία της πλειοψηφίας αυτών ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όλη η επικαιρότητα