Χωρίς κατηγορία

ΠΕ Ηλείας: Έντονη αντιπαράθεση για τη δακοκτονία

Ακούστε το άρθρο

Συμβολική κατάληψη με τρακτέρ και πανό στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργολάβοι δακοκτονίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το πρόγραμμα δακοκτονίας της φετινής χρονιάς, καθώς όπως τονίζουν, τα χρήματα που αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Ηλείας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Διον.Πλαστουργός,  το πρόγραμμα, βάσει της υπάρχουσας εισήγησης, είναι ελλιπές και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα κονδύλια, διότι το λάδι που θα παραχθεί την επόμενη χρονιά, θα είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

Ο αγρότης και εργολάβος δακοκτονίας, Αντώνης Μπαλοδήμος, δήλωσε ότι για την Ηλεία απαιτούνται δύο εκατ. ευρώ για να γίνει αποτελεσματικός ψεκασμός, σημειώνοντας ότι με 400.000 ευρώ, μεγάλο μέρος θα μείνει απροστάτευτο από τον δάκο.

«Δίνουν μόνο το 30% από αυτά που πρέπει – κι αυτά δεν τα δίνουν. Για άλλη μια χρονιά η δακοκτονία δεν θα γίνει. Κι αν γίνει, θα γίνει το ελάχιστο σε 7 περιοχές, γιατί τα χρήματα δεν φτάνουν. Οι 400.000 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για δύο χέρια», τόνισε ότι ο κ.Μπαλοδήμος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος δεν τους δέχθηκε στο γραφείο του.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης επικράτησε ολιγόλεπτη ένταση, καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, την ώρα που αναχωρούσε για το περιφερειακό συμβούλιο στην Πάτρα, τους κατηγόρησε ότι «είναι ψεύτες» καταλογίζοντάς τους ότι πέρυσι δεν πήγαν να ψεκάσουν σε 7 τομείς  και επισήμανε ότι δεν μπαίνει σε διάλογο με εργολάβους αλλά μόνο με θεσμικούς εκπροσώπους. «Αφήσατε πέρυσι ακάλυπτη όλη την Ηλεία», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση των εργολάβων ήταν ότι «ήταν σε άδεια εκείνη την εποχή» ο κ.Γεωργιόπουλος και ότι ενδιαφέρεται μόνο για την καρέκλα του και όχι για τους αγρότες, συμπληρώνοντας ότι «πήρατε τα λεφτά και τα πήγατε αλλού» και ότι «με δυο χέρια τι δουλειά να κάνουμε στον δάκο».

«Δεν ενδιαφέρθηκαν οι εργολάβοι»

Από την ΠΕ Ηλείας και τη Διεύθυνση Αγροτικής  Οικονομίας & Κτηνιατρικής τονίστηκε ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Δολωματικής Δακοκτονίας  έτους 2017 εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία πριν από τις γιορτές.

Στη συγκεκριμένη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία  ήταν παρόντες εκπρόσωποι αγροτών αλλά και εργολάβων δακοκτονίας, έγινε εκτενής συζήτηση αναφορικά με τα επιμέρους στάδια της διαγωνιστικής  διαδικασίας καθώς και επισήμανση εκείνων των σημείων που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του Προγράμματος.

Ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Μητρόπουλος έχει απευθύνει σχετική επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας,  μεταξύ άλλων, την αύξηση των πιστώσεων του έργου. Ταυτόχρονα υπεβλήθη αίτημα για άμεση κατανομή των διατιθέμενων πιστώσεων, προκειμένου η διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει  νωρίτερα και ως εκ τούτου να καταστεί δυνατή η τυχόν επανάληψή της  σε περίπτωση ενδεχόμενης έλλειψης ενδιαφέροντος.

Στο σημείο τούτο, η ΠΕ Ηλείας επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ελλιπούς υλοποίησης του έργου κατά την προηγούμενη  ελαιοκομική περίοδο, κατά την  οποία παρουσιάστηκαν φαινόμενα αψέκαστων περιοχών, οφειλόταν στην  έλλειψη ενδιαφέροντος από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό εργολάβους προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των ελαιοκομικών  τομέων- περιοχών  που προέβλεπε η σχετική διακήρυξη.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα