Παιδί

Παιδί και άσκηση: Πόσο πρέπει να ασκείται ένα παιδί;

Ακούστε το άρθρο

Οι γονείς σήμερα ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να ασκούνται προκειμένου να είναι υγιή. Η καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει σημαντικά ένα παιδί. Η παιδική παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης, είναι όλα αποτελέσματα της ανεπαρκούς άσκησης των παιδιών αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Είναι κοινά αποδεκτό πια από τους γονείς ότι μόνο με τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση, τα παιδιά μπορούν να χτίσουν και να διατηρήσουν ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα. Η άσκηση, ωστόσο, κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα και αποτελεί τον πιο σωστό τρόπο εκτόνωσης. Όμως πόση άσκηση είναι αρκετή για τα παιδιά;

Ένα παιδί πρέπει να ασκείται τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως. Ως άσκηση δεν εννοούμε το να πάει το παιδί έξω και να παίξει, εφόσον δεν γνωρίζουμε τι είδους παιχνίδι πρόκειται να παίξει. Για παράδειγμα, ένα παιδί που βγαίνει στη γειτονιά για να παίξει ένα παιχνίδι με κάρτες προφανώς και δεν ασκείται επαρκώς. Σαφώς και είναι σημαντικό για ένα παιδί να παίζει στη γειτονιά μαζί με άλλα παιδιά, άσχετα με το πόσο πολύ κάτι τέτοιο μπορεί να το γυμνάσει. Το παιχνίδι στη γειτονιά είναι κυρίως κοινωνικοποίηση. Η άσκηση είναι κάτι πιο ειδικό και με άλλη στόχευση.

Ο στόχος της άσκησης πρέπει να είναι η ενίσχυση των μυών και η ενδυνάμωση των οστών. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με την ποδηλασία, με το ζωηρό περπάτημα, με τον χορό, με το σχοινάκι, με το τρέξιμο, με την κολύμβηση, με το ποδόσφαιρο, με το μπάσκετ, με το τένις, με την ξιφασκία και με όποια άλλη μορφή άθλησης υποψιάζεστε ότι θα ευχαριστούσε το παιδί σας. Θα μπορούσε ακόμη και να γίνει ένας συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω, αφού όπως ξέρουμε δεν είναι απλό να πείσεις ακόμα και ένα παιδί να κάνει για μια ολόκληρη ώρα ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης. Φυσικά, στην περίπτωση όπου το παιδί θα επιλέξει ένα συγκεκριμένο είδος αθλήματος, κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι θα μπει και σε ένα ορισμένο και πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα προπονήσεων. Αυτή είναι ίσως και η πιο σωστή λύση, αφού το παιδί πέραν του ότι αθλείται καταφέρνει και να γίνει μέλος μιας ομάδας και να κοινωνικοποιηθεί σωστά μέσα σε αυτήν.

Πηγή: mommy.gr 

Όλη η επικαιρότητα