Παιδί

Παιδί και social media: Πώς να το βοηθήσετε να κρατήσει μια ισορροπία

Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ σημαντικό να επιδιώξουμε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της αυτοέκφρασης όμως (όπου το κοινωνικό μέσο χρησιμοποιείται ακριβώς όπως λέει το όνομα του ως μέσο), και της εμμονής με την εικόνα. Τα παιδιά χρειάζονται την βοήθεια μας για να μπορέσουν να τα διαχωρίσουν.

Δείτε κάποιους τρόπους οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κάνετε το παιδί σας να διαχειρίζεται καλύτερα τα social media.

Bοηθήστε τα να είναι πιο ρεαλιστές

Τα social media πολλές φορές καλλιεργούν μια αψεγάδιαστη ψηφιακή παρουσία η οποία είναι αξιοζήλευτη για τα παιδιά.

Μιλήστε στα παιδιά σας για την επεξεργασία που δέχονται οι περισσότερες φωτογραφίες, για τα φίλτρα και τις παραμορφωμένες εικόνες αλλά και για τη δουλειά του Photoshop.Είναι πολύ σημαντικό να έχουν μια εικόνα για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την ψηφιακή τελειότητα ώστε να μην την επιδιώκουν στην πραγματική τους ζωή και γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα.

Δοκιμάστε να τα «βάλετε» να αξιολογήσουν τις αναρτήσεις τους

Πείτε του να κάνετε μια επιδρομή στις τελευταίες τους αναρτήσεις και συζητείστε αν πράγματι αυτά που μοιράστηκε στο Facebook για παράδειγμα ήταν τόσο έντονα όσο γράφει ή αν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Πολύ πιθανόν να μπορέσουν να διακρίνουν ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ του πως ένιωθαν τότε και πως το μοιράστηκαν στα social media.

Oρίστε στιγμές που η οθόνη θα είναι κλειστή

Όλοι μας θα πρέπει να περνάμε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα χωρίς μια οθόνη. Όμως για τα παιδιά, είναι πιο δύσκολο να πειθαρχήσουν τους εαυτούς τους. Μπορείτε για παράδειγμα να συμφωνήσετε πως το πρωί πριν πάνε στο σχολείο ή το βράδυ πριν κοιμηθούν, οι οθόνες θα παραμένουν κλειστές. Αυτό θα τα βοηθήσει να επαναφορτίζουν το μυαλουδάκι τους.

Απολαύστε την ώρα του φαγητού παρέα

Η ώρες του φαγητού μπορούν να προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να δεθεί περισσότερο η οικογένεια και να επικοινωνήσει τα συναισθήματα της. Ακόμα και μία φορά μέσα στην ημέρα θα κάνει τη διαφορά.

Βρείτε χρόνο για δραστηριότητες

Μια φορά πεζοπορίας την εβδομάδα, ή μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες και να τα απαλλάξει από την εμμονή με την οθόνη. Μια άλλη ιδέα θα ήταν να μαζευτείτε και να παίξετε κάποιο επιτραπέζιο παρέα. Θα δείτε πόσο καλό θα κάνει σε όλους σας!

ΠΗΓΗ: mothersblog

Όλη η επικαιρότητα