Παιδί Υγεία

Παιδικός σταθμός: οι ιώσεις και η σκέψη να το διακόψεις από αυτόν

Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα παιδάκια που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό κάνουν εμφανίσεις που μοιάζουν guest. Μια μέρα πάνε και πέντε κάθονται στο σπίτι για να αναρρώσουν από ιώσεις που κόλλησαν εκεί. Αρκετές μητέρες εύλογα αναρωτιούνται αν πρέπει να βάζουν το παιδί τους σε αυτή τη δοκιμασία ή αν είναι προτιμότερο να το κρατήσουν στο σπίτι, αν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που το παιδί έρχεται σε επαφή με άλλα συνομήλικά του παιδάκια θα αρχίσει και να αρρωσταίνει πιο συχνά. Ο οργανισμός του νηπίου είναι παρθένος και θα ήταν παράξενο αν δεν αρρώσταινε από την επαφή με άλλα σε ανάρρωση ή άρρωστα παιδιά. Στην ηλικία όπου βρίσκεται ένα παιδί όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, τα αντισώματα δεν είναι ακόμη επαρκή κατά συνέπεια είναι αναμενόμενο να κολλήσει τις ιώσεις των άλλων παιδιών ή να «αρπάξει» μικρόβια της ατμόσφαιρας. Από την άλλη αυτή ακριβώς η επαφή με μικρόβια και ιούς άγνωστους στον οργανισμό, είναι που επιτρέπει και την ανάπτυξη αντισωμάτων. Κάπως έτσι η επόμενη φορά που ο οργανισμός θα έρθει σε επαφή με το ίδιο μικρόβιο θα είναι πιο ασφαλής αφού θα έχουν αναπτυχθεί τα αντισώματα.

Η απάντηση, λοιπόν, στο αν θα πρέπει να διακόψει τον παιδικό σταθμό ένα παιδί επειδή αρρωσταίνει συχνά, είναι «Όχι». Ακόμα κι αν σταματήσει τον παιδικό σταθμό, κάποτε θα πρέπει να πάει σχολείο και τότε οι απουσίες θα έχουν άλλη βαρύτητα. Θα έχει δηλαδή να αντιμετωπίσει τους ιούς και τα μικρόβια στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού… Δεν είναι ότι θα γλιτώσει από αυτούς. Ύστερα, για να αποφύγει εντελώς τις αρρώστιες ένα παιδί, σημαίνει ότι θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι. Οι παιδότοποι, το πάρκο, οι συναναστροφές με άλλα παιδάκια οπουδήποτε είναι πιθανό να επιφέρουν αρρώστιες. Κανένας δεν θα συνιστούσε ποτέ την απομόνωση ενός παιδιού για λόγους υγείας!

Στη διάρκεια ενός χρόνου ένα παιδί μπορεί να αρρωστήσει ακόμα και 10 φορές. Συχνά και περισσότερες. Ανησυχία πρέπει να υπάρξει όταν οι αρρώστιες του παιδιού είναι σε άλλο επίπεδο. Όταν οι ωτίτιδες δεν περνάνε, ο βήχας εξελίσσεται σε πνευμονία, όταν εμφανίζονται μηνιγγίτιδες ή άλλες σοβαρές λοιμώξεις, τότε επιβάλλεται να γίνει σοβαρός εργαστηριακός έλεγχος αφού η κατάσταση έχει ξεφύγει από τις απλές ιώσεις του παιδικού σταθμού…

Πηγή: mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα