Αρθρογραφία

Πέφτουν από τα σύννεφα

peftoyn_apo_ta_synnefa.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πολλή φασαρία γίνεται τελευταία και καλώς γίνεται, για τους μετακλητούς υπαλλήλους σε γραφεία κυβερνητικών παραγόντων και όλοι κοντεύουν να πέσουν από τα σύννεφα, μερικοί έπεσαν κιόλας, σαν αυτό να συμβαίνει για πρώτη φορά και να πρόκειται για ανακάλυψη της σημερινής Κυβέρνησης.

Ξέρουμε λοιπόν όλοι και καλύτερα απ όλους οι θορυβούντες των τελευταίων ημερών, ότι από παλαιοτάτων ετών, βουλευτές, υπουργοί, πιθανόν και άλλοι κυβερνητικοί ,έπαιρναν στην δούλεψή τους  έναν ή δύο από τον κομματικό στρατό, τους πλήρωνε ο κρατικός προϋπολογισμός και μετά από δύο χρόνια η σύμβαση μετατρέπονταν σε μόνιμη πρόσληψη στο Δημόσιο.

Κατά ένα μέρος το ίδιο  συνεχίζεται και σήμερα, νομότυπα και νόμιμα, ίσως και ηθικά, αν συμπίπτουν οι έννοιες, πολιτική, ρουσφέτι, ηθική, πιθανόν με κάποια αλλαγή στον νόμο, που έγινε νομίζω το 2010 και κατήργησε την μονιμοποίηση του κομματικού μετά από 2 χρόνια υπηρέτησης του κομματάρχη.

Ήταν και αυτό ένα βήμα της περιόδου 2010-2011, από τα πολλά θεσμικά που έγιναν τότε και εν πάση περιπτώσει και ένας πιθανός λόγος για τον εξοστρακισμό του τότε πρωθυπουργού από τους σκληρούς κομματικούς του κόμματός του, που τους απέκοψε από τους κλακαδόρους της ψηφοθηρίας και απάλλαξε την Δημόσια Διοίκηση από παραθυράτους διορισμούς.

Σήμερα όμως, γιατί τάχα τόση γκρίνια, για τους μετακλητούς της Κυβέρνησης, αφού όλοι καταλαβαίνουμε ότι ασφαλώς πρόκειται για έμπιστους συνεργάτες και κυρίως δεν θα είναι μόνιμοι, αλλά όσο διαρκεί η κυβερνητική θητεία της παρούσας Κυβέρνησης, άντε και μερικοί να βολευτούν κάπου στο Δημόσιο με νομότυπες διαδικασίες.

Φυσικά θα μπορούσαμε και επιβάλλεται να γκρινιάξουμε και να απαιτήσουμε την άμεση νομοθέτηση της  θεσμικής υποχρέωσης της κάθε κυβέρνησης να παίρνει συνεργάτες από την ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης, πλην ειδικών και εξειδικευμένων περιπτώσεων, ακόμη και Γενικούς Γραμματείς  υπουργείων, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Κάποτε αυτή η συνήθεια της τακτοποίησης κομματικών στελεχών και κλακαδόρων σε θέσεις του δύσμοιρου και χρεοκοπημένου Δημοσίου, βαπτισμένους σε συνεργάτες και συμβούλους, θα πρέπει να σταματήσει και να προσαρμοστούμε σε κανόνες και διατάξεις ,που να αντέχουν και ηθικά πλέον , πέραν του νόμιμου, του νομότυπου και δυστυχώς  πέραν του μη προβλεπόμενου από κανένα νόμο, δηλαδή πέραν του παράνομου.

Πρώτα λοιπόν η σιωπούσα κυβερνητική πλειοψηφία και δικαιολογούμενη για τις ανομίες της, παντελώς αδικαιολόγητα και μάλλον άνομα, αλλά οπωσδήποτε η αντιπολίτευση, να φέρουν στην Βουλή νομοθέτημα και να το ψηφίσουν όλοι, ώστε να κλείσουν οι χαραμάδες και οι τρύπες βολέματος των κομματικών  στρατευμένων και των κλακαδόρων της ψηφοθηρίας, ως ένα δείγμα τουλάχιστον και πρόκριμμα ότι μπορεί να αρχίσει να γίνεται κάτι καλό σε αυτήν τη χώρα.

Όλη η επικαιρότητα