Ηλεία

Πελόπιο: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Πέλοπα

Ακούστε το άρθρο

   Σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή, αλλά υπό βροχή, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Πέλοπα, στο κέντρο της Τ.Κ Πελοπίου. Η συνεχιζόμενη βροχή δεν πτόησε τους παρευρισκόμενους, που συνεχάρησαν τους εμπλεκόμενους για την πρωτοβουλία και το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο Δημήτρη Στασινόπουλο και το Τ.Σ Πελοπίου, η δαπάνη καλύφθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του Συλλόγου εν Αθήναις Πελοπιαίων «Πέλοψ», ενώ το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αλέξανδρο Παπαλάμπρο.

Μεγάλη ημέρα για το Πελόπιο

«Σήμερα το Πελόπιο, μ’ αυτό το γλυπτό, συμπληρώνει την ταυτότητα του», είπε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς, στον σύντομο χαιρετισμό του. Ταυτόχρονα – συμπλήρωσε – αναδεικνύει ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό μας. Χρησιμοποιώντας τη φράση του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «…το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει» σημείωσε πως αυτό αποτελεί μέρος της «αποστολής» μας και της μεγάλης ευθύνης μας για τη διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Μεγάλη και σημαντική ημέρα» χαρακτήρισε τη χθεσινή για το Πελόπιο ο πρόεδρος Δημ. Στασινόπουλος, που στην σύντομη ομιλία του, είπε «..το μνημείο αυτό γίνεται σημείο αναφοράς για όλους μας αλλά και έναυσμα για συστράτευση, ώστε να αποκτήσει ξανά ο τόπος την αίγλη που είχε. Είμαι διπλά χαρούμενος γιατί το η πράξη του Συλλόγου των εν Αθήναις Πελοπιαίων να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του μνημείου, δείχνει ότι το χωριό μας παραμένει στην καρδιά τους και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν τους ζητηθεί». Και κατέληξε λέγοντας πως, όταν το εγώ αντικατασταθεί από το εμείς, μόνο τότε τα όνειρά μας θα γίνουν πράξη.

Κεντρικός ομιλητής, της εκδήλωσης, ήταν ο Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Κώστας Αντωνόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον μυθικό ήρωα «Πέλοπα» που έδωσε το όνομά του στην Πελοπόννησο και – στη νεότερη εποχή – στο Πελόπιο, το οποίο, όπως είπε, κατέχει προνομιακή θέση δίπλα στο πολυύμνητο ιερό της Ολυμπίας. Παρουσίασε τον διαδεδομένο μύθο του Πέλοπα, «μέρος» του οποίου αποτελεί και η μονομαχία μου με τον βασιλιά της Πίσας Οινόμαο, τον οποίο κέρδισε, παίρνοντας το Βασίλειο του και την κόρη του Ιπποδάμεια, την οποία και νυμφεύτηκε. Η σκηνή από την αρματοδρομία του Πέλοπα, που αποτυπώνεται στο μνημείο, είναι κομμάτι αυτού του μύθου.

Της κεντρικής ομιλίας, είχε προηγηθεί ανάγνωση κειμένου του Πινδάρου, αφιερωμένο στον Ιέρωνα τον Συρακούσιο, νικητή τους Ιππικούς Αγώνες του 476 π.Χ, από τον μαθητή του Γυμν. Πελοπίου, Κωνσταντίνο Τσιρώνη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο μαθητής του Λυκείου Πελοπίου, Λεωνίδας Φωτεινόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα