Αρκαδία Εκπαίδευση Μεσσηνία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πελοποννησιακός «πόλεμος» για τη μεταφορά της έδρας του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα

Ακούστε το άρθρο
Αναταράξεις στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Τρίπολη, όπου και η έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει δημιουργήσει το αίτημα των υπαλλήλων του ΤΕΙ Πελοποννήσου για μεταφορά της έδρας των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα.

Δήλωση Τατούλη 

Χθες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και αφορούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αν ο πυρήνας της πρότασης αυτής δεν εξασφαλίζει το μέλλον και την προοπτική του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο έχει μια σαφή διαχειριστική προσαρμογή στα προβλήματα του Πανεπιστημίου, κάτι το οποίο δημιουργεί επιπλέον προβλήματα».
Επίσης, σημείωσε: «Ούτε κατεύθυνση για το μέλλον του Πανεπιστημίου δίνει ούτε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά του προσφέρει».
Αφού ανέφερε ότι τις απόψεις του αυτές, αλλά και τις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής τις έχει καταθέσει στον υπουργό κ. Γαβρόγλου εδώ και 1,5 χρόνο, επισήμανε ότι τις συνολικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον τομέα της παιδείας τις είχε καταθέσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου.
Σημείωσε, επίσης, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εδώ και 1,5 χρόνο έπειτα από δικές του εισηγήσεις.
«Εξαρχής συγκρούστηκα με κάθε λογική κατάργησης τμημάτων ή μεταφοράς τους, που υπαγόρευαν κομματικοί ή πελατειακοί λόγοι» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης και σημείωσε: «Θέλουμε ένα δυνατό Πανεπιστήμιο για το μέλλον της Πελοποννήσου», επικρίνοντας παράλληλα ορισμένους «που ως κομήτες εμφανίζονται ευκαιριακά, απλά και μόνο για να δείξουν ότι υπάρχουν, ενώ όλο αυτό το διάστημα ήταν απόντες και έχουν πλήρη άγνοια».

Παράταξη Νίκα: «Θέλουμε η έδρα του Πανεπιστημίου να μείνει στην Τρίπολη»

Την κάθετη διαφωνία της στο αίτημα για μεταφορά της έδρας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την Τρίπολη στην Καλαμάτα εκφράζει και η περιφερειακή παράταξη του Παναγιώτη Νίκα.
Εκ μέρους της παράταξης ο Χρήστος Λαμπρόπουλος (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος) μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, όπου ρωτήθηκε ευθέως και απάντησε ότι έπειτα από συζήτηση που είχε με τον κ. Νίκα, η θέση της παράταξης είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να παραμείνει στην Τρίπολη και δε συμφωνεί με καμία άλλη εξέλιξη.

Υπάλληλοι ΤΕΙ Πελοποννήσου
«Η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα»

Να θυμίσουμε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ, με ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης τη Δευτέρα 8 Απριλίου, ζήτησαν η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να είναι στην Καλαμάτα.
Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι “στην πόλη της Καλαμάτας βρίσκονται τα περισσότερα ακαδημαϊκά τμήματα, ο μεγαλύτερος φοιτητικός πληθυσμός και το μεγαλύτερο πλήθος διοικητικού προσωπικού από κάθε άλλη πόλη του Πανεπιστημίου, καθώς και σύγχρονες συγκεντρωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, ικανές να καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες”.
Σε ανακοίνωσή του, που αποστέλλει στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή, ΤΕΙ Πελοποννήσου Ιωάννη Καπόλο και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλειο Τριανταφύλλου, σχετικά με το σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πελοποννήσου σημειώνει: «Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, που πραγματοποιήθηκε την 8η Απριλίου 2019, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη διοικητική λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως αυτό θα προκύψει από τη συνένωσή του με το ΤΕΙ Πελοποννήσου και τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Ο Σύλλογος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν: 1) την πολυδιάσπαση του Πανεπιστημίου σε 6 πόλεις, η οποία δημιουργεί πρόβλημα λειτουργικότητας και αυξημένη ανάγκη διοικητικής υποστήριξης, 2) ότι άμεσα και με πίεση χρόνου, λόγω της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, θα πρέπει να υλοποιηθεί η αφομοίωση νέων οργανικών μονάδων, ακαδημαϊκών και διοικητικών, η παράλληλη λειτουργία παλιών και νέων προγραμμάτων σπουδών, η οργάνωση νέων τμημάτων, καθώς και η επίλυση πολλών θεμάτων και προβλημάτων που θα ανακύψουν, 3) ότι το ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα είναι ένα ίδρυμα με άρτια διοικητική λειτουργία, που έχει καταρτίσει και εφαρμόσει έναν καινούργιο και σύγχρονο οργανισμό σύμφωνο με την πρόσφατη νομοθεσία (ψηφιακό οργανόγραμμα, περιγράμματα θέσεων εργασίας, πλήρωσης θέσεων ευθύνης με προκήρυξη, συμμετοχή στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, αξιολόγηση προσωπικού), 4) τη θεσμοθέτηση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα και 5) ότι στην πόλη της Καλαμάτας βρίσκονται τα περισσότερα ακαδημαϊκά τμήματα, ο μεγαλύτερος φοιτητικός πληθυσμός και το μεγαλύτερο πλήθος διοικητικού προσωπικού από κάθε άλλη πόλη του Πανεπιστημίου, καθώς και σύγχρονες συγκεντρωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, ικανές να καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες, δηλώνει ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Πελοποννήσου:
1. Θεωρούμε ότι η έδρα των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να είναι άλλη από την πόλη της Καλαμάτας και ζητούμε τη σχετική πρόβλεψη στο επικείμενο σχέδιο νόμου, με παράλληλη συνέχιση ισχύος του υπάρχοντος οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών του ΤΕΙ μέχρι την εφαρμογή νέου πλήρους οργανισμού.
2. Ζητούμε πρόβλεψη στο νόμο για άμεση κατάθεση εντός 30 ημερών από τη Σύγκλητο του νέου οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που θα καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες σε όλες τις πόλεις του Ιδρύματος».

Ψήφισμα της Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη σημερινή της συνεδρίαση (10.04.2019) εκφράζει ομόφωνα τον έντονο προβληματισμό της επί του συνόλου των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Απριλίου 2019 και αφορά στη νέα δομή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συγχρόνως, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη διαφαινόμενη στο πολυνομοσχέδιο υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου στην Καλαμάτα λειτουργεί από το 2003 – 2004 η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών με μεγάλη διδακτική, ερευνητική και εκδοτική προσφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όλη η επικαιρότητα