Αργολίδα Κορινθία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πελοπόννησος: 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς – Τα περισσότερα στην Κόρινθο

Ακούστε το άρθρο

Η Κόρινθος και η Αργολίδα είναι οι περιοχές της Πελοποννήσου όπου έχουν καταγραφεί τα 26 κρούσματα ιλαράς στην Πελοπόννησο, με τα πρωτεία να τα κρατά η Κορινθία όπου έχουν διαπιστωθεί τα 18.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΛΠΝΟ στην οποία γίνεται αναφορά για όλη την Ελλάδα όπου έχουν ήδη διαγνωσθεί 100 περιστατικά με την παιδική αυτή ασθένεια που όμως σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει και τους μεγάλους με τις επιπτώσεις στην υγεία τους να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς επίσης  και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Οι “ευαισθητές…” περιοχές στην νόσο είναι κυρίως αυτές όπου διαβιεί μεγάλος αριθμός Ρομά λόγω του ότι τα παιδιά τους δεν τα εμβολιάζουν για αυτό και τα περισσότερα κρούσματα  που έχουν σημειωθεί έως σήμερα τους αφορά.

Αυτό όμως κάνει επιρρεπή και τον υπόλοιπο πληθυσμό λόγω του ότι η νόσος είναι κολλητική  και η εξάπλωσή της ιδίως σε αυτούς που δεν έχουν μεριμνήσει να εμβολιαστούν είναι ένα πολύ ορατό ενδεχόμενο.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η επιδημία ιλαράς βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ  την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 Θάνατοι. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμός) αποτελούντα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Όλη η επικαιρότητα