Σαν Σήμερα

7 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν

Ακούστε το άρθρο

Τα ξημερώματα, στις 17 Ιανουαρίου του 2013, την ώρα που ο μετανάστης (από το Πακιστάν) Σαχζάντ Λουκμάν με το ποδήλατο του πήγαινε για δουλειά, έπεσε θύμα αγρίας φασιστικής επίθεσης από δυο δολοφόνους της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι με μαχαίρι τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Πριν τη δολοφονία του Σαχζάντ Λουκμάν και στην συνέχεια του Παύλου Φύσσα (18/9/13) μετρούσαμε ήδη εκατοντάδες ίσως και παραπάνω, επιθέσεις κατά μεταναστών, προσφύγων και μελών άλλων της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Ο Σ. Λουκμάν που βρισκόταν 5 χρόνια στη χώρα μας, πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά και δύο φασίστες – ναζιστές, οι Χρ. Στεργιόπουλος και Διον. Λιακόπουλος, του έκλεισαν το δρόμο με μηχανή, κατέβηκαν και τον μαχαίρωσαν εν ψυχρώ με δύο στιλέτα «πεταλούδα».

«Ήρθε στην Ελλάδα λόγω φτώχειας, ήθελε να μας βοηθήσει οικονομικά, μας έστελνε χρήματα για το σπίτι και για τα δάνεια που είχαμε πάρει για να έρθει στην Ελλάδα», είπε στο δικαστήριο ο Καντίμ Χουσεΐν, πατέρας του δολοφονημένου και η μητέρα του Σουχράν Μπίμπι συμπλήρωσε:

«Σκότωσαν το παιδί μου που πήγαινε για το ψωμί του και από πάνω λένε ψέματα, δε θα τους συγχωρήσω. Μου είχε πει το παιδί μου ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε καλά, φοβόταν τις επιθέσεις σε ξένους, αλλά δεν ήθελε να γυρίσει πριν ξοφλήσει το δάνειο και παντρέψει τις αδερφές του, εγώ του είχα πει ότι δεν ήθελα να φύγει».

Και οι δύο κατηγορούμενοι (Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος) κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο του 27χρονου Σαχζάτ. Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την καταδίκη των κατηγορούμενων υπογραμμίζοντας το ρατσιστικό κίνητρο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαν συναποφασίσει το έγκλημα», ήταν η εκτίμηση της εισαγγελέως όπως και ότι εκτέλεσαν την πράξη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην υπόθεση Λουκμάν ήταν ομόφωνη: «ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από δόλο κατά συναυτουργία χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».

Δηλαδή καθαρά ισόβια και για τους δύο (+32 μήνες για τα υπόλοιπα αδικήματα).

Ο ρατσιστικός χαρακτήρας του εγκλήματος είχε καταδειχθεί στην αγόρευση της εισαγγελέως, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αιτιολογικό της απόφασης. Η απόφαση και η ποινή είναι οι αυστηρότερες δυνατές.

Μια υπόθεση που είχε επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως ένα “τυχαίο περιστατικό” αποκαλύφθηκε ως αυτό που πραγματικά ήταν: ένα προμελετημένο, ωμό, ρατσιστικό έγκλημα.

Η διερεύνηση για τις διασυνδέσεις των δολοφόνων Λουκμάν με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε πρόσφατα από νέα βάση, στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην οποία οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος είναι κατηγορούμενοι.

Όλη η επικαιρότητα