Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πέντε συλλήψεις για λαθρανασκαφές σε Μεσσηνία και Αρκαδία

Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν 70 νομίσματα νεότερων χρόνων και μια «κουμπούρα»  – Εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις

Τουλάχιστον 11 περιπτώσεις λαθρανασκαφής και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, έχει εξακριβώσει ότι έκαναν οι δύο ομάδες που εξάρθρωσε χθες το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, καθώς και μία περίπτωση απόπειρας εκτίμησης αρχαίου αντικειμένου με ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Οι δύο ομάδες θεωρούνται από τις Αρχές προσωρινά ως ξεχωριστές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασύνδεση.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ταυτοποιηθεί. Από αυτά συνελήφθησαν τα πέντε, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Μεσσήνιοι και ο ένας Αρκάς. Οι άλλοι τρεις που έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά δε συνελήφθησαν, θεωρείται ότι είχαν διακόψει τη συνεργασία με τις ομάδες και πρόκειται για δύο άτομα από την Αρκαδία και ένα από τη Λέσβο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ δύο εξ αυτών κατηγορούνται και για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα και τα εκρηκτικά, τον Τελωνειακό Κώδικα, τις φωτοβολίδες, τις κροτίδες και τα παιδικά αθύρματα και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Κανείς τους δεν έχει απασχολήσει ξανά τις Αρχές για άλλα κακουργήματα.

Χθες όλοι οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπου τους ασκήθηκαν διώξεις και οδηγήθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα.

Μεταξύ άλλων, από Μεσσήνιο κατασχέθηκαν 70 νομίσματα νεότερων χρόνων και μια «κουμπούρα». Εντύπωση, δε, προκαλεί ο εξοπλισμός που διέθεταν οι κατηγορούμενοι.

Δύο ομάδες

Ύστερα από πληροφορίες που είχε από το προηγούμενο έτος, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας προχώρησε σε επισύνδεση τηλεφώνων και έτσι διαπίστωσε τη δράση των δύο ομάδων.

Για τη σύλληψή τους πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης, σε περιοχές των Νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Συνελήφθη ένας 59χρονος συνταξιούχος από τη Μεγαλόπολη που κατηγορείται ως αρχηγός της πρώτης ομάδας, ένας 52χρονος άνεργος από τη Βέργα Καλαμάτας και ένας 55χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τον Αλμυρό Βέργας, που κατηγορούνται ως μέλη της πρώτης ομάδας.
Επίσης, ένας 54χρονος αγρότης από τη Στέρνα Μεσσηνίας, που κατηγορείται ως αρχηγός της δεύτερης ομάδας κι ένας 44χρονος αγρότης από τη Μεταμόρφωση, που κατηγορείται ως μέλος αυτής της ομάδας.

Ο 44χρονος από τη Μεταμόρφωση κατηγορείται, επίσης, για την κατοχή δύο παράνομων όπλων, ενώ ο 52χρονος από τη Βέργα κατηγορείται και για τα αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα εκρηκτικά, τον Τελωνειακό Κώδικα, τις φωτοβολίδες, τις κροτίδες, τα παιδικά αθύρματα και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Επίσης, η δικογραφία περιλαμβάνει έναν 60χρονο από τη Λέσβο, έναν 64χρονο από τη Μεγαλόπολη και έναν 69χρονο από την Τρίπολη, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Αυτοί ωστόσο, εκτιμάται ότι είχαν διακόψει τη δράση τους σε προγενέστερο χρόνο.

Η πρώτη ομάδα εκτιμάται από τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Δίωξη Ναρκωτικών ότι δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018, ενώ έχει εξακριβωθεί πως είχαν προχωρήσει σε εννέα λαθρανασκαφές και συγκεκριμένα τρεις σε περιοχή στο Τριπόταμο του Δήμου Μεγαλόπολης, μία σε περιοχή κοντά στην Τρίπολη, μία σε περιοχή κοντά στο Νεοχώρι Φαλαισίας, μία σε περιοχή κοντά στην πόλη της Καλαμάτας και άλλες τρεις σε άγνωστη περιοχή στην Αρκαδία.
Η δεύτερη ομάδα εκτιμάται ότι δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2019 και έχει διαπιστωθεί ότι έχει προβεί σε δύο λαθρανασκαφές στις περιοχές Στρέφι και Μηλιώτη Μεσσηνίας.

Επίσης, η ίδια ομάδα κατηγορείται ότι είχε προβεί μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής σε μία τουλάχιστον περίπτωση εκτίμησης της χρηματικής αξίας αρχαίου αντικειμένου. Στόχος τους, όπως έχει προκύψει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, ήταν να πουλήσουν αρχαίο αντικείμενο, για λογαριασμό τρίτου, σε άτομο στην Ελλάδα.

Πλούσιος εξοπλισμός

Τα μέλη των δύο ομάδων, έχοντας αναπτύξει διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και διαρκή δράση, αλλά και χρησιμοποιώντας κατάλληλα σκαπτικά μηχανήματα, ανιχνευτές μετάλλων και άλλα μηχανήματα διασκόπησης του εδάφους, προέβαιναν σε λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, από την ανεύρεση- υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων και την εν συνεχεία παράνομη εμπορία αυτών.
Για να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, στις μεταξύ τους επικοινωνίες είτε χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, αποφεύγοντας την αναφορά περισσότερων στοιχείων, είτε απενεργοποιούσαν τις τηλεφωνικές συσκευές- συνδέσεις τους.

Μάλιστα, στις συνομιλίες τους, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφευγαν συστηματικά να αναφέρουν συγκεκριμένες περιοχές που έκαναν ανασκαφές.
Εντύπωση στους αστυνομικούς προκάλεσε ο εξοπλισμός που διέθεταν και κατασχέθηκε. Εκτός από την πληθώρα των μηχανημάτων ανίχνευσης, οι συλληφθέντες κατείχαν εξοπλισμό προκειμένου να κατασκευάζουν και αυτοσχέδιους ανιχνευτές, που τους έδιναν μεγαλύτερες δυνατότητες. Για παράδειγμα, να μπορούν να ερευνούν σε μεγαλύτερα βάθη.

Επίσης, οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι έρευνες και οι ανασκαφές γίνονταν είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα προς σούρουπο, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από αδιάκριτα βλέμματα. Οι δράστες συνέλεγαν πληροφορίες για τις περιοχές και με τους χάρτες και τις σημειώσεις που διέθεταν προχωρούσαν σε ανασκαφές. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι έψαχναν για χρυσό και όχι για αρχαία.

Νομίσματα και κουμπούρα

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, αγροτεμάχια και υπαίθριους χώρους, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 70 νομίσματα νεότερων χρόνων, εμπροσθεγεμές δίκαννο όπλο- κουμπούρα, 12 ανιχνευτές μετάλλων και 5 μεταλλικοί ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, περίστροφο, 5 κυνηγετικά όπλα, 3 πιστόλια κρότου, 61 φυσίγγια και διόπτρα πυροβόλου όπλου, ποσότητες άκαπνης πυρίτιδας συνολικού βάρους 976 γραμμαρίων, ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους 1.106 γραμμαρίων, φορητός πομποδέκτης (ασύρματος), διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία και εξαρτήματα (αμπερόμετρο, συσκευή ανίχνευσης ιόντων, βυθόμετρο, μικροσκόπιο κ.ά.), ναυτική φωτοβολίδα και 5 αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, υπολογιστή παλάμης (tablet) και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb sticks και σκληροί δίσκοι), 13 χάρτες που απεικονίζουν αγροτοδασικές περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και γεωργικών εργαλείων χειρός και 11 συσκευές κινητών τηλεφώνων, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Τα 70 νομίσματα και το εμπροσθεγεμές δίκαννο όπλο- κουμπούρα βρέθηκαν στην κατοχή του 52χρονου από τη Βέργα.
Τα κατασχεθέντα νομίσματα των νεότερων χρόνων, καθώς και το εμπροσθογεμές δίκαννο-κουμπούρα, θα αποσταλούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Αρχαιοτήτων αντίστοιχα, για εκτίμηση και χαρακτηρισμό, ενώ η κατασχεθείσα ποσότητα λαθραίου καπνού στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας για την ταυτοποίηση των συνεργών των ανωτέρω, ενώ διερευνάται περαιτέρω το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας τους, καθώς και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Όλη η επικαιρότητα