Εκπαίδευση

Πενθημέρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν οι καθηγητές

cad77eb30ed1cf01f5427d24b371dcee.jpg
Ακούστε το άρθρο

Και επίσημα σκληραίνουν τη στάση τους οι καθηγητές καθώς στην ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας, 72 από τις 85 ΕΛΜΕ που συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ της πρότασης για τη διεξαγωγή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων ανέφεραν ότι η στάση τους θα επανεξετάζεται με ψηφοφορία μετά το τέλος κάθε πενθήμερου.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών.

Στη συνέλευση όλων των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ δεν υπήρχε κοινή γραμμή καθώς η κάθε παράταξη κατέβηκε με την δική της πρόταση. Και συγκεκριμένα:

– Οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ) εισηγήθηκαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

– Η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Συσπειρώσεις με 2 έδρες) πρότεινε απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

– Η παράταξη της ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) μια 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου και γενική συνέλευση, επανεκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

– Το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) μια 48ωρη απεργία.

– Η παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠαΣοΚ με μία έδρα) δύο 48ωρες απεργίες, 18 και 19 Σεπτεμβρίου και 25 και 26 του μήνα.

Κοινή στάση με την ΟΛΜΕ αναμένεται να κρατήσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ενώ και η ΟΙΕΛΕ -οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία δηλαδή- έχει εξαγγείλει απεργίες.

Από την Τετάρτη πάντως προβλήματα εγγραφής στα Πανεπιστήμια θα έχουν και οι πρωτοετείς φοιτητές, λόγω απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Σε συστράτευση καλεί η ΟΛΜΕ γονείς και μαθητές

Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εν όψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων, η τελική μορφή των οποίων αποφασίζεται σήμερα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αναταραχή και στα πανεπιστήμια

Εικόνα αναταραχής φαίνεται ότι υπάρχει και στα πανεπιστήμια κυρίως λόγω του επικείμενου κύμα διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναστείλει για μία εβδομάδα τη λειτουργία του, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών τις τελευταίες δεκαετίες, για πρώτη φορά το ίδρυμα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεγρίνης.

«Ρολά» κατεβάζει την Τρίτη, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με απόφαση της Συνέλευσης του Ιδρύματος.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για αντικειμενικές δυσκολίες, που δεν επιτρέπουν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και αναφέρεται ότι γι’ αυτό το λόγο, το ΤΕΙ αναστέλλει την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του.

Περισσότερα στο protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα