Πένυ Ζαχαροπούλου: Άξια εκπρόσωπος του λαϊκού τραγουδιού

Όντας πλέον μια από τις λιγοστές γυναίκες-στυλοβάτες του λαϊκού τραγουδιού στο νομό μας, η Πένυ Ζαχαροπούλου ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από ιδιαίτερα νεαρή ηλικία. Έχοντας ακούσματα από την παιδική της ηλικία, λάτρεψε τη μουσική και κατάφερε να την μετουσιώσει σε επάγγελμα. Σε επαγγελματικό επίπεδο, την ενασχόλησή της με το τραγούδι την ξεκίνησε στην ευαίσθητη ηλικία των 20 χρόνων. Αρκετές επιτυχίες του λαϊκού πενταγράμμου έχουν ακουστεί από την ίδια σε διάφορες εκδηλώσεις, διατηρώντας το κέφι του κόσμου αμείωτο. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πατρίς»:

 

Από πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το τραγούδι;

Η ενασχόλησή μου με το τραγούδι ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια σε κέντρα συνεστιάσεων και διάφορες τοπικές επιχειρήσεις, ενώ είχα την ευκαιρία να τραγουδήσω και σε εκδηλώσεις όπως συναυλίες, αφιερώματα σε μεγάλους μουσικούς όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και στις ομορφότερες στιγμές ζευγαριών.

Υπήρξε κάποια αφορμή ή πρόσωπο που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε;

Δε θα έλεγα ότι με παρακίνησε κάτι να ασχοληθώ, αλλά από μικρή είχα το μουσικό άκουσμα μέσα στο σπιτικό μου αφού ο πατέρας μου ασχολιόταν με το μπουζούκι κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας και αποτέλεσε την αφορμή για τη μετέπειτα πορεία μου στο χώρο και την αγάπη μου για τη μουσική. Στα μαθητικά μου χρόνια συμμετείχα σε σχολικές εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες σε μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Μάνος Λοΐζος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μίκης Θεοδωράκης κ.ά. Όλα αυτά, με έκαναν να καταλάβω ότι ο χώρος του τραγουδιού είναι αυτός που ανήκω και θέλω να ασχοληθώ.

Όσον αφορά τις γνώσεις σας στο χώρο του τραγουδιού, θα μπορούσατε να μας αναφέρετε από που τις αποκομίσατε;

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα μόνη μου με το τραγούδι και χωρίς ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις κατάφερα να φτάσω στο σημερινό επίπεδο, γνωρίζοντας όλα αυτά τα χρόνια «δασκάλους» όπως ο μεγάλος μουσικός Διονύσης Χασαλεύρης αλλά και πολλοί ακόμα μουσικοί με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ κατά τη διάρκεια της πορείας μου στο χώρο

Ο ανταγωνισμός στον χώρο του τραγουδιού είναι μύθος ή πραγματικότητα; Ποια είναι τα κίνητρα που σας κάνουν να συνεχίζετε;

Σαφώς και ο ανταγωνισμός υφίσταται, αλλά το να πετύχεις σε κάτι που κάνεις οφείλεται στην αγάπη και το ζήλο που δείχνεις προς το αντικείμενο αυτό.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, θεωρείτε ότι έχει επηρεαστεί έντονα ο χώρος και σε τι βαθμό; Ποιες είναι οι ελπίδες σας για το μέλλον;

Το κακό είναι γενικό σ’ όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, ακόμα και στο δικό μας. Αυτό όμως δεν στέκεται εμπόδιο για τον κόσμο να βρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις και να διασκεδάσει με την ψυχή του. Ούτως ή άλλως το γενετικό υλικό των Ελλήνων κρύβει μέσα του τη διασκέδαση και το κέφι και όπου και αν βρισκόμαστε, αυτά δε σβήνουν ποτέ και παραμένουν αναμμένα σα μια «φλόγα».

Θα ήθελα να μου αναφέρετε άτομα του χώρου που θαυμάζετε και που θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον αν σας δινόταν η ευκαιρία;

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες με τους οποίους καθένας μας θα ήθελε να συνεργαστεί. Προσωπικά έχω ξεχωρίσει λίγο παραπάνω μεγάλες μορφές του χώρου όπως Μαρινέλλα, Χαρούλα Αλεξίου και Γλυκερία. Θα ήταν σίγουρα τιμή για μένα να βρεθώ κάποια στιγμή στο πλάι τους έστω και για περιορισμένο χρόνο.

Ποια είναι τα είδη τραγουδιών που λέτε; Έχετε κάποιο συγκεκριμένο;

Κάθε είδος τραγουδιού έχει τη δική του ομορφιά. Εμένα από τα πρώτα μου βήματα με κέρδισε το λαϊκό τραγούδι και τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα και με πιο παραδοσιακά τραγούδια.

Είστε ευχαριστημένη με τη μέχρι τώρα πορεία που έχετε πραγματοποιήσει; Θα αλλάζατε κάποια απόφαση και αν ναι, γιατί;

Η ζωή μέχρι στιγμής έχει κυλήσει όπως εγώ επιθυμούσα και είμαι ευχαριστημένη που κατάφερα να κάνω όλα αυτά τα πράγματα μόνη μου και στον τόπο μου τον Πύργο, καθώς θεωρώ τον εαυτό μου «παιδί» του. Όποια απόφαση και αν έχω λάβει, αποτελεί προσωπική μου επιλογή και σίγουρα δε θα άλλαζα κάτι ακόμα και αν αποδεικνυόταν λάθος, αφού ο καθένας μας παίρνει τα απαραίτητα διδάγματα από τα ίδια του τα λάθη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της καριέρας σας;

Μέχρι στιγμής τα πράγματα βαίνουν καλώς και όλα αυτά τα χρόνια έχω καταφέρει να μην αντιμετωπίσω ιδιαίτερα προβλήματα σε όποια δουλειά και αν αναλάμβανα. Εύχομαι μόνο τα πράγματα να συνεχίσουν όπως έχουν κυλήσει μέχρι στιγμής και να συνεχίσω να κάνω αυτό που πάντα αγαπώ.

Κλείνοντας, έχετε να δώσετε κάποια συμβουλή σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το τραγούδι;

Στα νεότερα άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χώρο του τραγουδιού, μοναδική συμβουλή μου είναι να ερμηνεύουν με την ψυχή τους και την καρδιά τους, αφού αυτό περνάει στον κόσμο και το αντιλαμβάνεται πάντα. Να είναι πάντα ταπεινά και χωρίς εγωισμούς. Το ταλέντο τους είναι αυτό που σίγουρα θα τα κάνει να ξεχωρίσουν και να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά.