Πολιτική

Πέρασε η παράταση του ελληνικού προγράμματος από την Γερμανική Βουλή

137331-germaniki-voyli.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική Βουλή υπερψήφισε το αίτημα για παράταση της ελληνικής βοήθειας, όπως αναμενόταν. Στην ονομαστική ψηφοφορία της Bundestag 542 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην παράταση της ελληνικού προγράμματος σε σύνολο 631 βουλευτών. Τριαντα δύο είπαν «όχι» ενώ καταγράφηκαν 13 αποχές.

Από το κόμμα της Μέρκελ και τους Βαυαρούς εταίρους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές, ήταν οι περισσότεροι Γερμανοί βουλευτές που καταψήφισαν το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», 29 ήταν οι «αντάρτες» από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), και τρεις από το κόμμα «Die Linke».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της Γερμανικής Βουλής για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup, δεν είναι καθόλου εύκολη παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών.

«Ψηφίστε, όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά, αλλά περισσότερο χρόνο» ήταν το μήνυμα του Γερμανού υπουργού προς τους συναδέλφους του, θέλοντας να δώσει το στίγμα της σημερινής ψηφοφορίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής.

«Μας είναι απίστευτα δύσκολο. Δεν πρόκειται για νέα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παράταση της ήδη υπάρχουσας, συμφωνηθείσας οικονομικής βοήθειας. Έχει κλονιστεί πολύ η η εμπιστοσύνη μας» είπε χαρακτηριστικά και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

Σχετικά με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι στην Ελλάδα «αλλά οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει πως είμαστε αλληλέγγυοι και πιστοί στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης».

«Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι πρέπει τα κράτη-μέλη να εκβιάζονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πάντα σεβαστά «η Ελλάδα ούσα μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί».

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας ότι πήραν σημαντικές αποφάσεις για την επιβολή δομικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος διάσωσης χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα». «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» είπε. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι «δεν έχει διάθεση» για τέτοια και ότι το ζήτημα «είναι πολύ σοβαρό».

Σημειώνεται ότι η Βundestag έχει ψηφίσει ήδη τρεις φορές με αίτημα την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Η Bild δίνει τα αποτελέσματα για τις τρεις παλαιότερες ψηφοφορίες. 

-7 Μαΐου 2010: 391 ναι, 72 όχι, 139 αποχές
-27 Φεβρουαρίου 2012: 496 ναι, 90 όχι, πέντε αποχές
-30 Νοεμβρίου 2012: 473 ναι, 100 όχι, έντεκα αποχές

 



CDU/CSU – Μη αποδεκτό να υπογράφεις συμφωνία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα να παριστάνεις ότι κάτι εντελώς διαφορετικό συνέβη


Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μίλησε ο Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελλάδας είπε ότι προκλήθηκαν πολλά χρόνια πριν και ότι η τρόικα ήταν γενναιόδωρη στη βοήθεια που προσέφερε.

Ο Μπρίνκχαους είπε επίσης ότι πέντε χώρες έλαβαν χρηματοδοτική βοήθεια κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και οι τέσσερις αποτέλεσαν «success story». «Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα αποπληρώσει νωρίτερα τη βοήθεια που έλαβε» επεσήμανε.
 
Αυτό, σύμφωνα με τον Μπρίνκχαους, δείχνει ότι με το να λες «ναι» κάποιες φορές βοηθάει. «Ακόμα και η Ελλάδα δεν τα πήγαινε άσχημα μέχρι το Δεκέμβριο», είπε ωστόσο κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ασυνέπεια: «Είναι μη αποδεκτό να υπογράφεις μία συμφωνία στις Βρυξέλλες και μετά να πηγαίνεις στην Αθήνα και να παριστάνεις ότι κάτι εντελώς διαφορετικό συνέβη».

Η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι για μία νέα διάσωση, αλλά επέκταση της παλιάς για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μπρίνκχαους και καταλήγοντας είπε ότι: «θα είναι πολύ κακό εάν κάποιος αποχωρήσει απ’ το πρότζεκτ του ευρώ». 

Die Linke – Να προωθηθεί «σχέδιο Μάρσαλ» για τον ευρωπαϊκό Νότο που έχει γονατίσει 

Απ’ την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος Die Linke Γκρεκόρ Γκίζι ζήτησε την προώθηση ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για τον ευρωπαϊκό Νότο που έχει γονατίσει , όπως είπε, από την οικονομική κρίση. 

Τόνισε μάλιστα ότι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ευρώπη είναι μία «πολιτική καμικάζι» οδηγώντας σε ανεργία και ύφεση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που αμφισβητεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται», είπε ο κ. Γκίζι.

Ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς είπε πως το 90% της βοήθειας προς την Ελλάδα επιστρέφει στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και σημείωσε ότι «αυτά τα πολιτικά χρέη δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ. Δεν υπάρχει λογική στην πολιτική σας. Πρέπει να βοηθήσουμε για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας ώστε να καταφέρει απ’ την πλευρά της να ανταποκριθεί στα χρέη της».

Καταλήγοντας ο κ. Γκίζι τόνισε πως το Die Linke θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για «να δώσουμε χρόνο για να ανασάνει η Ελλάδα και την ευκαιρία για μία νέα αρχή». 

SPD: Λάθος της Μέρκελ που απέτρεψε το δημοψήφισμα του Παπανδρέου

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD Κάρστεν Σνάιντερ είπε πως συμφωνεί με τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι εύκολο να ψηφίσει κανείς την παράταση. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μάλιστα δήλωσε ότι ένα επιπλέον λάθος που έγινε είναι όταν η κυβέρνηση της Γερμανίας απέτρεψε το δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Με το δημοψήφισμα αυτό, ο ελληνικός λαός θα είχε προσαρμοστει σε ένα καλύτερο δρόμο. «Αυτό ήταν το αποφασιστικό πολιτικό λάθος για το οποίο πληρώνουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Σνάιντερ υπερασπιζόμενος την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. 

Ο κ. Σνάιντερ τόνισε πως «υποστηρίζουμε την ανάπτυξη, υποστηρίζουμε την παροχή βοήθειας ώστε να αυτοβοηθηθούν και για περισσότερη Κοινωνική Δικαιοσύνη. Όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως αυτοί που κέρδισαν πολλά και έχουν πλούτο στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσουν επίσης».

Υπογράμμισε πως μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι η απάντηση, γιατί τα χρέη της χώρας είναι σε ευρώ. «Η δραχμή πιθανόν να υποτιμηθεί 50% και αυτό θα σήμαινε διπλασιασμό των χρεών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα δεν καταβάλει πια τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει μετά την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι Έλληνες ότι πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Απ’ αυτούς θα εξαρτηθεί, εμείς τους απλώνουμε χείρα βοηθείας», κατέληξε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Πράσινοι – Η διαμάχη αφορά στα συμφέροντα των υπερπλούσιων  έναντι των απλών Ελλήνων

Εκ μέρους των Πρασίνων μίλησε ο Αντόν Χοφράιτερ. Ξεκινώντας απ’ τα λάθη στην ευρωπαϊκή πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως «χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή πολιτική που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη». Και πρόσθεσε: «Αυτή η διαμάχη έχει να κάνει με τα συμφέροντα των υπερπλούσιων ανθρώπων έναντι των απλών Ελλήνων».

Τόνισε ότι η απόλυτη πρόκληση είναι εάν οι πολιτικές που επιβάλλονται βοηθούν τους απλούς ανθρώπους και συμπλήρωσε ότι  «η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη. Εάν η Ελλάδα ανακτήσει μέρος του χαμένου της πλούτου τότε θα είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να αποπληρώσει τα χρέη της».

Η θετική ψήφος των Γερμανών βουλευτών βάζει την οριστική τελεία σε μια ταραχώδη μετεκλογική περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθώς και στις ψευδαισθήσεις για κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και για αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης στην Ε.Ε που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Παρόλο που η ψήφος της Κάτω Βουλής της Γερμανίας αποτελεί ουσιαστικά την «ταφόπλακα» των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, η υπομονή των Γερμανών βουλευτών έχει σχεδόν εξαντληθεί.  

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και οι χειρισμοί του κ. Βαρουφάκη χαρακτηρίζονται από πηγές του Βερολίνου «ως παράδειγμα ερασιτεχνισμού και άγνοιας», ενώ οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας σε ιρλανδική εφημερίδα περί «διαγραφής χρέους» προκαλούν σοκ στη Γερμανία, καθώς καίτοι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να ξεχάσει οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα, ο κ, Βαρουφάκης εξακολουθεί να το αναφέρει και μάλιστα λίγες ώρες πριν την ψήφο των Γερμανών βουλευτών.  

«Η επέκταση του Μνημονίου- πρόγραμμα το λέτε στην Αθήνα- θα εγκριθεί. Υπάρχουν όμως αντιρρήσεις. Κυρίως από το CDU. Άλλωστε το AfD κερδίζει ψήφους από αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία για την Ελλάδα. Φαντάζομαι το κατανοείτε. Άλλωστε μετά την απόφαση για την Ελλάδα έχουμε να ψηφίσουμε για πιο σοβαρά  ζητήματα. Όπως για τη Συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με τον Καναδά» δήλωσε στέλεχος του CDU.


Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα