Ζώα

Περίεργα δεδομένα για τους σκύλους

Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για τους σκύλους που είναι ευρέως γνωστές. Όπως για παράδειγμα ότι η αίσθηση της όσφρησης τους είναι έως και εκατό χιλιάδες φορές πιο ευαίσθητη από τον άνθρωπο.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι χρειάζονται δεκαοκτώ μύες για να μετακινηθεί το αυτί ενός σκύλου. Μία ιδιαιτερότητα που τον βοηθάει να εντοπίζει την προέλευση των ήχων πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, περισσότερο αστεία θα λέγαμε, για τα συμπαθή τετράποδα, που δεν είναι τόσο γνωστά. Όπως για παράδειγμα, ότι οι μύτες των σκύλων είναι σαν δακτυλικά αποτυπώματα. Δεν υπάρχουν δύο σκύλοι που έχουν την ίδια μύτη. Το καθένα έχει ένα μοναδικό μοτίβο και πτυχές, όπως ένα ανθρώπινο αποτύπωμα.

Ανακαλύψαμε, όμως, και άλλες πληροφορίες.

  • Τα σκυλιά ονειρεύονται σαν εμάς. Τα σκυλιά και οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο τύπο SWS (Slow Wave Sleep) και REM (Rapid Eye Movement) και κατά τη διάρκεια της φάσης REM, τα τετράποδα μπορούν να ονειρεύονται. Οι συσπάσεις και οι κινήσεις των ποδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους είναι ενδείξεις ότι ονειρεύονται – πιθανώς ότι παίζουν έξω ή κυνηγάνε την ουρά τους!
  • Ξέρατε ότι τα μάτια των σκύλων έχουν μια ειδική μεμβράνη, που τους επιτρέπει να βλέπουν στο σκοτάδι; Επίσης, υπάρχει μία παρανόηση ότι μπορούν να διακρίνουν μόνο το άσπρο και το μαύρο χρώμα. Αν και το εύρος των χρωμάτων τους δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο των ανθρώπων, πιστεύεται ότι βλέπουν θολά, αποχρώσεις του μπλε, πράσινου-κίτρινου, κίτρινου και γκρι. Επίσης, μπορούν να δουν καλύτερα όταν το φως είναι χαμηλό.
  • Είναι σε θέση να κατανοήσουν μέχρι 250 λέξεις και χειρονομίες.
  • Θα έχετε παρατηρήσει το σκύλο σας να κάνει κύκλους πριν ξαπλώσει. Πρόκειται για μία ενστικτώδη συμπεριφορά, που λέγεται ότι προέρχεται από την άγρια καταγωγή του (ο λύκος ήταν το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε, στη νεολιθική εποχή και εξελίχθηκε στο είδος του σκύλου με διαφορετική, όμως, συμπεριφορά). Μάλιστα, ο σκύλος διατήρησε μερικά από τα ένστικτα του λύκου κι ένα από αυτά φαίνεται ότι είναι η «ιεροτελεστία» που ακολουθεί πριν τον ύπνο, καθώς και το κουλούριασμα ενώ κοιμάται, για να διατηρείται ζεστός.
  • Τέλος, οι σκύλοι είναι μονίμως λαχανιασμένοι, επειδή δε μπορούν να ιδρώσουν! Διαθέτουν πολύ λίγους ιδρωτοποιοί αδένες κι αυτοί βρίσκονται μόνο στις πατούσες τους. Έτσι, για να καταπολεμούν τη ζέστη αναπνέουν γρηγορότερα και με την γλώσσα έξω.

Πηγή: newsbeast

Όλη η επικαιρότητα