Αποδράσεις

«Περίεργα σχήματα στην άκρη της Ελλάδας – Τι είναι;» (VIDEO DRONE)

Ακούστε το άρθρο

Δείτε το βίντεο και σίγουρα θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτοί οι περίεργοι σχηματισμοί; Και πού βρίσκονται; Όχι, δεν τα έχουν χαράξει εξωγήινοι, ούτε βρισκόμαστε σε κάποια από τις πεδιάδες του Φεγγαριού, αλλά στην Νοτιοανατολική γωνία της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ξερόκαμπος. Όπως το υποδηλώνει και το όνομα, η περιοχή μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Με εξαίρεση τις καλλιέργειες, η φύση είναι παντελώς ξερή, με τις πέτρες και το χώμα να “πυρώνονται” το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες. Σ’ αυτό το τοπίο, η φύση και ο άνθρωπος δημιούργησαν αυτά τα περίεργα σχήματα. Η μεν φύση γιατί στη συγκεκριμένη παραλία, την Αλατσολίμνη όπως ονομάζεται, το χειμώνα η θάλασσα στην κυριολεξία “βγαίνει έξω” και εγκλωβίζεται λόγω του αναγλύφου. Έτσι δημιουργείται μια λίμνη με αλάτι. Το καλοκαίρι, το νερό ξεραίνεται και το τοπίο είναι όπως το βλέπετε.

Σ’ αυτό ακριβώς το τοπίο, οι παλαιότεροι κάτοικοι της Κρήτης, έφτιαξαν αυτά τα σχήματα για να ξεραίνεται το νερό και να βγάζουν το αλάτι. Η χρήση της περιοχής ως αλυκή, σταμάτησε το 1965.

Απολαύστε την πτήση από το κανάλι haanity 

Όλη η επικαιρότητα