Ηλεία Πολιτισμός

Περιφερειακή προτεραιότητα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου – «Μόνιμη στέγαση στον Πύργο και πολυδιάστατη ανάπτυξη» το όραμα Γεωργιόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Η μόνιμη στέγαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους στις παλαιές αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο είναι ο μεγάλος στόχος που θα θέσει η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κυβέρνηση στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Πάτρα.

Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Γεωργιόπουλος, η υπογραφή της τριετούς προγραμματικής σύμβασης  στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν το πρώτο βήμα για να μπουν οι βάσεις της πολυδιάστατης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του.

«Δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Ψάχναμε να του δώσουμε μια νέα διάσταση και ώθηση που θα το ανεβάσει επίπεδο και μαζί με αυτό θα ανεβάσει και τον τόπο. Έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προμελέτης, που επικεντρώνεται κυρίως γύρω από μια πρόταση εγκατάστασης του θεσμού στο κτιριακό συγκρότημα των αποθηκών του ΑΣΟ, ένα ιδιαίτερο κτιριακό συγκρότημα, ιστορικά, χωροταξικά, αρχιτεκτονικά», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Πύργου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε πρόταση.

Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του οράματός του για το Φεστιβάλ και τον ρόλο του Πύργου.

«Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τον χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης σε ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα πολιτισμού, παιδείας, δημιουργικότητας και τεχνών. Η Περιφέρεια είναι τυπικά ιδιοκτήτρια, γιατί το κτίριο ουσιαστικά ανήκει στην πόλη, στην ιστορία της και στους κατοίκους της. Είναι μέρος του παρόντος και φιλοδοξεί να είναι και μέρος του μέλλοντος της πόλης και κυρίως της νέας γενιάς.  Το Φεστιβάλ είναι
διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός και ξεπερνά τα όρια της χώρας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Εν όψει του Συνεδρίου στην Πάτρα η πρόταση τέθηκε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο, έχει διατυπωθεί σε υψηλό επίπεδο η βούληση να συμμετέχει η κυβέρνηση και να βοηθήσει τόσο στις διαδικασίες όσο και στην εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η βούληση του Περιφερειάρχη είναι να διαθέσει από το δικό μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα τους αναγκαίους πόρους που θα χρειαστούν και σε συνεργασία με την κυβέρνηση – και ακόμα αν χρειαστεί καθ’ ολοκληρίαν. Έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε αλλά η εδραία βούλησή μας και η αρμονική μας συνεργασία μας κάνουν να αισιοδοξούμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Στόχος η ευρωπαϊκή διάσταση του θεσμού

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Χρ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις δρομολογούμενες πρωτοβουλίες ο Πύργος μπορεί να μετατραπεί σε τόπο συνάντησης νέων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους μέσα από την αναβάθμιση του θεσμού.

«Εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου υποβάλαμε υπόμνημα στο οποίο περιγράφεται ο στόχος μας:

Η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού κέντρου νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας με την ταυτόχρονη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας και τη λειτουργία του Φεστιβάλ όλο τον χρόνο με τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας το ισχυρό κυβερνητικό ενδιαφέρον.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και επισήμανε ότι όραμά του είναι να μετατραπεί ο Πύργος σε ευρωπαϊκό κινηματογραφικό πόλο έλξης.

«Θέλουμε τον Πύργο κέντρο όχι μόνο εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων στα νέα οπτικοακουστικά μέσα, αλλά και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στα νέα μέσα και επίσης την εκπαίδευση νέων επαγγελματιών του κινηματογράφου σε δύο τομείς, τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους και ένα ανεξάρτητο κινηματογραφικό είδος που περιλαμβάνει τους τομείς της παραγωγής του σεναρίου, της σκηνοθεσίας και της διαμονής», είπε ο κ. Σπύρου και εξήρε τις προσπάθειες της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του Φεστιβάλ.

«Στα είκοσι χρόνια πρώτη φορά πάω στο Βερολίνο και έχω κλείσει όλα τα ραντεβού, καθώς ξέρω με τι προϋπολογισμό θα φτάσω ως τον Δεκέμβρη και τι δεσμεύσεις μπορώ να αναλάβω. Θέλουμε να παίξουμε  ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια στην ανάπτυξη αυτού του κινηματογραφικού είδους. Οι αποθήκες του ΑΣΟ είναι η μνήμη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και για όλα τα εικαστικά εργαστήρια, τις θεατρικές και μουσικές ομάδες θα είναι το σπίτι τους», τόνισε ο κ. Σπύρου.

Όλη η επικαιρότητα