Οικονομία

Περισσότερη δουλειά για μικρότερες συντάξεις βλέπει ο ΟΟΣΑ

Ακούστε το άρθρο

Μια ανησυχητική μελέτη για το μέλλον της αγοράς εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες ο OΟΣΑ

Μια ανησυχητική μελέτη για το μέλλον της αγοράς εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες ο OΟΣΑ. Στη μελέτη επιχειρείται να αποτυπωθούν οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα στα κράτη-μέλη, οι οποίες ήταν επιβεβλημένες λόγω των διαφορετικών συνθηκών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως ως προς την τάση ταχείας γήρανσης του πληθυσμού, άρα και της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 καλούνται να εργαστούν για περισσότερα χρόνια, περνώντας, όμως, περισσότερο χρονικό διάστημα της ζωής τους ως συνταξιούχοι και μάλιστα περίπου 10% παραπάνω από τη γενιά του 1940.

Πολλές χώρες για να επιφέρουν κάποια σχετική ισορροπία προχώρησαν ήδη σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου πλέον ως ηλικία αποχώρησης καταγράφεται το 62ο έτος ηλικίας.

Αν και η νέα γενιά καλείται να εργαστεί πολύ περισσότερο, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι σημαντικά μικρότερα, οδηγώντας σε μικρότερες συντάξεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, η γενιά του 1996 θα πάρει σύνταξη μικρότερη κατά 10% σε σχέση με τη γενιά του 1940. Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ για τη γενιά του 1940 ήταν 57,4%, για τη γενιά του 1956 που συνταξιοδοτείται σήμερα έχει πέσει στο 56,7% και για τη γενιά του 1996 συρρικνώνεται στο 51,5%.

Μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες μειώσεις ποσοστών αναπλήρωσης, ακόμα και πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες, είναι η Ελλάδα. Η γενιά του 1940 βγήκε στη σύνταξη με αναπλήρωση στο 70,6%, η γενιά του 1956 βγαίνει στη σύνταξη με 62,8% και η γενιά του 1996 θα βγει με ποσοστό αναπλήρωσης 53,9%

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η γενιά του 1996 θα εργαστεί τουλάχιστον έως τα 62 όμως θα περάσει το 39,4% του συνόλου της ζωής της στην σύνταξη, την στιγμή που το αντίστοιχο μερίδιο για την γενιά του 1956 ήταν 35,6%, δηλαδή περίπου 10% μικρότερο.

Οι γεννηθέντες το 1996 θα έχουν σαφώς υποδεέστερες συντάξιμες αποδοχές από τις δύο προγενέστερες γενιές. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους σημερινούς νέους θα διαμορφωθεί στο 53,9%, δηλαδή σχεδόν εννιά μονάδες χαμηλότερα από την γενιά του 1956 και σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερα από την γενιά του 1940.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ανάλογες ανισόρροπες σε πολλές άλλες χώρες, καθότι προβλέπει πως τα ποσοστά αναπλήρωσης θα υποχωρήσουν σε 21 από τα κράτη-μέλη του και θα αυξηθούν μόνον σε 10.

Η λύση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι η περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με μία πιθανή λύση να είναι η εξάπλωση του μοντέλου που αυτομάτως συνδέει την επέκταση του προσδόκιμου ζωής με ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ

Φωτογραφία: free-photos/pixabay

thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα