Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιστέρι Αμαλιάδας: Πυρκαγιά στα… χαρτιά για την ‘ΔΙΑ- ΠΥΡΟΣ 2018’

Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός τέθηκαν χθες το πρωί όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας και της περιφέρειας για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς στην δασική έκταση των Τοπικών Κοινοτήτων Περιστερίου και Κρυονερίου του δήμου Ήλιδας, η οποία ευτυχώς δεν ήταν πραγματική αλλά έτσι προέβλεπε το σενάριο της ετήσιας περιφερειακής άσκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που φέτος είχε τον τίτλο: ‘ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2018’.

Δεν επελέγη τυχαία η συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της άσκησης, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο εκδηλώνονται εκεί μεγάλες πυρκαγιές, όπως συνέβη και τον Αύγουστο του 2017 ενώ το ίδιο είχε συμβεί και τον Αύγουστο του 2007.

 

Ο σκοπός

Γενικός σκοπός της άσκησης ετοιμότητας ήταν η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς και επιμέρους σκοποί ήταν η πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών –ενεργειών που προβλέπονται στα αντίστοιχα σχέδια  επέμβασης της Π.Υ. Αμαλιάδας και της Δ.Π.Υ. Νομού Ηλείας, καθώς επίσης η βελτίωση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ του Π.Σ. και των εμπλεκομένων φορέων.

Προκειμένου η άσκηση να προσεγγίζει κατά το δυνατόν τις πραγματικές συνθήκες επέμβασης σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς επελέγη το δάσος Τ.Κ. Περιστερίου – Τ.Κ. Κρυονερίου. Το ιδιόμορφο της μορφολογίας του εδάφους, η δυσκολία πρόσβασης, η διαφορετικότητα της βλάστησης, η ύπαρξη οικισμών και γεωργικών ιδιοκτησιών και η μέση κατεύθυνση του ανέμου συνιστούν μερικά χαρακτηριστικά δυσκολίας επέμβασης των δυνάμεων καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος αυτό.

 

Το σενάριο

Σύμφωνα με το σενάριο, η φωτιά εκδηλώθηκε στην θέση Αγία Παρασκευή της Τ.Κ. Δαφνιώτισσας, έγινε αντιληπτή από τον πυροφύλακα στο Πυροφυλάκειο Περιστερίου και αμέσως σήμανε συναγερμός. Λόγω της έντασης του ανέμου, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας ζήτησε ενισχύσεις από εδάφους και αέρος, καθώς απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή και κατευθύνθηκε στην Τοπική Κοινότητα Περιστερίου.

Το σενάριο προέβλεπε επίσης τον εγκλωβισμό πυροσβεστικού οχήματος στο σημείο και τον τραυματισμό δύο πυροσβεστών και έγινε και απεγκλωβισμός.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το μεσημέρι και οι τελευταίες μικροεστίες έσβησαν στις 8 το βράδυ, αφού είχαν καεί 1500 στρέμματα δάσους.

Στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι Πυροσβεστικής Υπηρεσίες της Ηλείας, καθώς επίσης ο 1ος Π.Σ. Πατρών, η 6η ΕΜΑΚ Πατρών και η Π.Υ.ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και την παρακολούθησαν ο Συντονιστής πυροσβεστικών διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Στρατηγός Κώστας Κυριακόπουλος, ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Πετρούτσος, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης, ενώ τον συντονισμό σε επιχειρησιακό επίπεδο είχε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Χριπάτσιος.

Η ενημέρωση και παρακολούθηση της άσκησης έγινε από το σημείο που βρίσκεται το πυροφυλάκειο Περιστερίου, το οποίο καταστράφηκε από την φωτιά του περασμένου Αυγούστου και έχει τοποθετηθεί πλέον μία πρόχειρη κατασκευή.

Μεταξύ άλλων παρακολούθησαν την άσκηση ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μαυρίκος και Κώστας Τσεριώνης, ο διευθυντής δασών Παναγιώτης Λάττας, ο αντιδήμαρχος Πηνειού Παναγιώτης Θανόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηλείας και Αχαΐας και της ΣΕΤΤΗΛ, υπάλληλοι της ΔΕΗ, καθώς επίσης έδωσαν το παρών και συμμετείχαν Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αμαλιάδας, εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του δήμου Πηνειού.

Κώστας Κυριακόπουλος  (Στρατηγός -Συντονιστής πυροσβεστικών διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων)

«Ήταν η τελευταία άσκηση για φέτος και έγινε σε μία περιοχή στην οποία το προηγούμενο καλοκαίρι οι υπηρεσίες μας έδωσαν τιτάνια προσπάθεια, μεγάλη μάχη ώστε να ανακόψουμε την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς. Τώρα ξαναείδαμε τα όποια λάθη έγιναν τότε και τα διορθώνουμε, για να είμαστε έτοιμοι για την σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει από 1η Μαΐου. Να πω ότι δεν περισσεύει κανένας, όλοι οι πολίτες θέλουμε να είναι δίπλα μας, θέλουμε ενεργούς πολίτες οι οποίοι και θα μας βοηθήσουν στο έργο μας όσο πρέπει, με ασφάλεια, και από την άλλη πλευρά να κάνουν και αυτοί προσπάθεια ώστε τα μέρη τους, τα σπίτια τους, τα χωριά τους, να είναι καθαρά. Ο καθένας εάν καθαρίσει το οικόπεδό του, το πεζοδρόμιό του, εύκολα το χωριό καθαρίζεται, όταν ο ένας το αφήνει για τον άλλο στο τέλος τα βρίσκουμε μπροστά μας και είναι πολύ δύσκολο το έργο μας. Όταν βρίσκουμε ακαθάριστα χωριά, δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος  (Δήμαρχος Ήλιδας)

«Βέβαια την άσκηση την κάναμε εμείς με πραγματικά ‘πυρά’ και πέρυσι και στις φωτιές του 2007. Δεν παύει όμως να είμαστε σε μία επικίνδυνη περιοχή και σε αυτό το σημείο εκδηλώνονται μεγάλες φωτιές και γι’ αυτό έγινε εδώ η άσκηση της Πυροσβεστικής, για να εκπαιδευτούμε καλύτερα ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε. Εύχομαι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες φωτιές, γιατί ο τόπος μας έχει θρηνήσει θύματα, καταστρέφεται το περιβάλλον, καταστρέφονται περιουσίες. Να είμαστε όλοι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει».

Όλη η επικαιρότητα