Ηλεία: Ολοκληρωτική καταστροφή για το σταφιδοχώρι και η κατρακύλα της πατάτας

 

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου του δήμου Ήλιδας, καθώς βλέπουν ότι η απώλεια στο εισόδημά τους από τη σταφιδοκαλλιέργεια όχι μόνο είναι αναπόφευκτη αλλά θα είναι και τεράστια, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον…

Το σταφιδοχώρι χάνει την παραγωγή του, εξαιτίας της μη ανάπτυξης των φυτών, φαινόμενο το οποίο έχε επεκταθεί σε όλα τα στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Στο χωριό καλλιεργούνται περίπου 1000 στρέμματα Κορινθιακής σταφίδας και η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι το 90% σχεδόν της παραγωγής θα χαθεί, εξαιτίας της μη βλάστησης των φυτών.

 

Τους τσάκισε ο καιρός

Οι σταφιδοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι η πηγή του κακού είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονόπτωση, επηρέασαν ανεπανόρθωτα τα φυτά με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην αναπτύσσονται κανονικά, κατά συνέπεια θα πάει περίπατο και η παραγωγή.

Αυτή την περίοδο, όπως λένε οι σταφιδοπαραγωγοί, ο βλαστός θα έπρεπε να ξεπερνά το ένα μέτρο, ωστόσο στα περισσότερα φυτά έχει καθηλωθεί στα 30 εκατοστά και αυτό συνεπάγεται μηδενική παραγωγή… Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που επικρατεί στα σταφιδάμπελα, τα οποία μοιάζουν απογυμνωμένα, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι παραγωγοί θα έπρεπε να δυσκολεύονται να κινηθούν ανάμεσα στα φυτά εξαιτίας της ανάπτυξής τους.

 

Δεν υπάρχει γιατρειά

Αρκετοί απευθύνθηκαν σε γεωπόνους, με την ελπίδα να τους καθοδηγήσουν για να μπορέσουν να σώσουν την παραγωγή τους, ωστόσο οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές. Το κακό έχει γίνει και δεν φαίνεται να υπάρχει επιστροφή.

Και όχι μόνο χάνεται η φετινή παραγωγή, αλλά υπάρχει φόβος ότι σταδιακά θα καταστραφούν τα φυτά και αυτό σημαίνει ότι χάνεται ολοκληρωτικά η παραγωγή σταφίδας για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή.

Και όλα αυτά, σε μία χρονιά που παραγωγοί είχαν επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, για να μπορέσουν να σταθούν λίγο στα πόδια τους, αφού στην περιοχή όλοι ζουν από τις ελιές και τις σταφίδες. Οι ελιές φέτος δεν απέδωσαν και όλοι ήλπιζαν ότι η παραγωγή σταφίδας θα ήταν μεγάλη και θα τους ξελάσπωνε. Τα πράγματα όμως, ήρθαν διαφορετικά…

Η αγωνία στα πρόσωπα των παραγωγών είναι έκδηλη και όλοι καλούν τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να επισκεφθούν την περιοχή γεωπόνοι για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που έχουν κάνει και παράλληλα να μπορέσουν να ζήσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση… αντίο καλλιέργεια…

 

η κατρακύλα της πατάτας

 

 

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας εξαιτίας της αιφνιδιαστικής και ανεξήγητης πτώσης της τιμής της πατάτας.

Η πατάτα, ένα από τα κορυφαία αγροτικά προιόντα του νομού, ξεκίνησε πριν από περίπου είκοσι  μέρες, όταν ξεκίνησε η συγκομιδή της, με τους καλύτερους οιωνούς. Είχε ακολουθήσει μια καλή καλλιεργητική περίοδος, η πατάτα που αναπτύχθηκε στα εδάφη της Ηλείας, ήταν ποιοτική και η τιμή της επέτρεπε στους πατατοπαραγωγούς να ελπίζουν σε καλές μέρες. Στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, η τιμή από το χωράφι άρχιζε από 40 λεπτά το κιλό και έφθανε και τα 45 λεπτά.

Ευνοϊκή συγκυρία

Την ίδια στιγμή η κακοκαιρία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κατέστρεψε κάθε καλλιέργεια πατάτας με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτή η αγορά για εξαγωγές. Και πράγματι, μέχρι και σήμερα οι εξαγωγές συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς. Παράλληλα η  τιμή της Αιγυπτιακής και αμφιβόλου ποιότητας πατάτας ήταν υψηλή και σχέση με την ελληνική ποιοτική και έτσι όλα συνηγορούσαν υπέρ μια πολύ καλής περιόδου και για τους Ηλείους πατατοπαραγωγούς.

Αναστροφή κλίματος

Όλα αυτά μέχρι πριν από τρεις τέσσερις μέρες γιατί ξαφνικά το καλό κλίμα όχι μόνο ανεστράφη αλλά γίνεται καταστροφικό για τους παραγωγούς. Η τιμή της πατάτας κινείται γύρω στα 20 λεπτά το κιλό ενώ κάποιοι μιλούν και για κάτω από είκοσι λεπτά! Δηλαδή μέσα σε λίγες μέρες το προϊόν υπέστη μείωση τιμής κατά 50% και μάλιστα χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση. Οι αγορές τους εξωτερικού συνεχίζουν να ζητούν την ελληνική πατάτα σε σημείο που κάποια συσκευαστήρια να μην προλαβαίνουν.

Αλλά και στην εσωτερική αγορά οι καταναλωτές δείχνουν πως προτιμούν την ντόπια πατάτα.

Καταστροφή

Οι πατατατοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση  στην τιμή της πατάτας , για πολλούς θα σημάνει καταστροφή. Και αυτό γιατί το κόστος καλλιέργειας της πατάτας  ανά στρέμμα ανέρχεται στο ποσόν των περίπου 700 ευρώ. Ένα στρέμμα αν έχουν προηγηθεί άριστες καιρικές συνθήκες μπορεί να αποδώσει έως και 3.000 κιλά Αυτό σημαίνει για τον παραγωγό με την σημερινή τιμή, ζημιά 100 ευρώ ανά στρέμμα!  Έτσι στην παρούσα φάση οι πατατοπαραγωγοί έχουν τις εξής λύσεις: ή να τις κρατήσουν στο χωράφι για λίγες ακόμη μέρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή να τις κρατήσουν στα ψυγεία (όσοι έχουν την δυνατότητα) ή να πουλήσουν με ζημιά, γιατί το ρευστό είναι «γλυκό και δυσεύρετο».

Για να σταματήσει η κατακρύλα της τιμής της πατάτας, πατατοπαραγωγοί τονίζουν ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και οι ίδιοι οι παραγωγοί να προστατέψουν το προϊόν.

 

Των Μαρία Καραμπάτση και Κώστα Ζαφειρίου