Αποδράσεις

Περιστέρι: Το χωριό των αντιθέσεων…

Ακούστε το άρθρο

Ένα χωριό γεμάτο αντιφάσεις είναι το Περιστέρι του δήμου Ήλιδας, το οποίο διατηρεί τα δικά του χαρακτηριστικά και μοιάζει απομακρυσμένο, σαν να βρίσκεται σε άλλο τόπο, παρά το γεγονός ότι απέχει λιγότερο από 15 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα.

Η διαδρομή για να φτάσεις στο χωριό είναι μαγευτική και ο επισκέπτης όσο απομακρύνεται  από την Αμαλιάδα νομίζει ότι βρίσκεται κάπου αλλού. Μία διαδρομή που ‘πληγώθηκε’ από τις πυρκαγιές του 2007, η φύση ωστόσο έκανε το θαύμα της και η βλάστηση αναγεννήθηκε πολύ γρήγορα για να αποζημιώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τους κατοίκους, οι οποίοι κατάφεραν και έσωσαν το χωριό από τις πυρκαγιές, κατάφεραν και προστάτευσαν τα σπίτια τους έτσι ώστε να μην χαθεί κανένα, φαίνονται όμως αδύναμοι πλέον να ανακόψουν την εγκατάλειψη και την ερήμωση του τόπου.

Με ελλείψεις

Το Περιστέρι των 350 κατοίκων σήμερα, μαζί με το συνοικισμό ‘Αστερέϊκα’, με τους 30 μαθητές στο δημοτικό σχολείο και με αρκετούς νέους, δεν θυμίζει σε τίποτα το Περιστέρι αλλοτινών εποχών, τότε που το χωριό έσφυζε από ζωή και αυτό αποτυπωνόταν στην καθημερινότητά του.

Παρά το γεγονός ότι στο χωριό ζουν περίπου 50 νέοι, δεν βλέπουν προοπτική ούτε βλέπουν άμεσα να δημιουργούν οικογένειες για να αυξηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή, αφού οι γυναίκες δεν δέχονται να πάνε να ζήσουν στο Περιστέρι.

Από την άλλη, οι αγροτικές καλλιέργειες που αποτελούν την κύρια ενασχόληση των κατοίκων, πάνε από το κακό στο χειρότερο, ενώ τα δεινά που πλήττουν τους αγρότες δεν έχουν τέλος.

Όμως, τα προβλήματα για το όμορφο Περιστέρι, με την άγρια ομορφιά, δεν σταματούν εδώ. Αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα τους κατοίκους και τους κάνει να δυσφορούν, είναι η εγκατάλειψη, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν υποδομές που θα τραβήξουν και τους επισκέπτες.

Όπως λένε με παράπονο: ‘Το Περιστέρι είναι το μοναδικό χωριό που δεν έχει πλατεία…’. Και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει καμία υποδομή για τα παιδιά, δεν υπάρχει μία παιδική χαρά για να παίξουν και να χαρούν την ανεμελιά των παιδικών τους χρόνων και αυτά βρίσκουν διέξοδο στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού, της Αγίας Μαρίνας που τα έχει υπό την σκέπη της.

Το Περιστέρι στερείται υπόγειας γραμμής internet και δεν έχει συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό, και δικαίως λένε οι κάτοικοι: «Είμαστε τόσο κοντά, αλλά τόσο μακριά από την Αμαλιάδα», αφού η μικρή απόσταση δεν είναι ικανή να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει ένα χωριό από μία πόλη… Γι’ αυτό και οι κάτοικοι όλων των χωριών υποστηρίζουν ότι ‘Καποδίστριας’ και ‘Καλλικράτης’ ήταν η ταφόπλακα, ήταν τα σχέδια που οδηγούν τα χωριά στην αφάνεια, χωρίς να δίνουν κίνητρα για αποκέντρωση.

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Περιστερίου συνεχίζουν, με το γνωστό τους χαμόγελο και τη φιλοξενία τους, να κάνουν το χωριό τους ξεχωριστό!

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα