«Περιβάλλον – Διατροφή και Καρκίνος»

giatroi.jpg

«Περιβάλλον – Διατροφή και Καρκίνος» είναι το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας, το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 8:30 το βράδυ, στο Θέατρο «Απόλλων» του Πύργου.

   Η επιστημονική εκδήλωση, διοργανώνεται στο πλαίσιο ενημέρωσης και επικοινωνίας του Ιατρικού Συλλόγου με τους πολίτες, για θέματα δημόσιας υγείας, απευθύνοντας μάλιστα ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής και ενημέρωσής τους, από δύο διακεκριμένους επιστήμονες, τον τ. Πρόεδρο ΕΦΕΤ, Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Νίκο Κατσαρό και τον Καρδιολόγο, Ανδρέα Γιαννουλόπουλο με έρευνα για την αύξηση της νοσηρότητας την τελευταία 5ετία της κρίσης.

Ένα πρόβλημα που έχει «χτυπήσει» την πόρτα της Ηλείας

   Επιλέχθηκε η ενημέρωση για τον Καρκίνο, καθώς πρόκειται για μια νόσο που έχει χτυπήσει την «πόρτα» της Ηλείας, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυξημένων κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. «Είναι μια διαδεδομένη κατάσταση στην περιοχή, από περιβαλλοντικούς και διατροφικούς λόγους και γι’ αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες περαιτέρω, αφού μέσα από τις εισηγήσεις μας, μπορούμε να διαπιστώσουμε από μια άλλη οπτική γωνία τι τρώμε, σε τι περιβάλλον κινούμαστε και πόσο αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και να λάβουν απαντήσεις σε απορίες καθώς και χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες» εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, Νίκος Κατσαρός, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στους Ηλείους πολίτες, να συμμετάσχουν στην επιστημονική εκδήλωση.

Η κρίση…και άλλοι παράγοντες στην αύξηση των κρουσμάτων

   Μελέτες και στοιχεία ερευνών που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, αποτέλεσαν την αφορμή για την διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ στους παράγοντες της αύξησης, όπως εξήγησε ο κ. Κατσαρός, δεν μπορούμε να τη συνδέσουμε με το πρόβλημα των σκουπιδιών, ούτε με την κρίση «Η κρίση έχει επιδράσει στη ζωή όλων μας, αλλά δεν μπορούμε να τη συνδέσουμε με τις νεοπλασίες, τους καρκίνους. Μπορούμε να τη συνδέσουμε με άλλες καταστάσεις αγχωτικού τύπου και στρεσογόνες διαδικασίες, ψυχοσωματικές», κατέληξε ο κ.Κατσαρός.

   Ωστόσο, η κρίση έχει και τη δική της «ευθύνη», όσον αφορά το κομμάτι της πρόληψης, όπως σημείωσε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Χρήστος Γιαννικούλης, τονίζοντας «η πιθανή αύξηση της νοσηρότητας έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος, σε συνθήκες ανέχειας, δεν δίνει σημασία στην πρόληψη. Προσπαθεί να εξασφαλίσει τον επιούσιο, να «βγει» η ημέρα και τα θέματα πρόληψης τα αφήνει σε δεύτερη μοίρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του, συν του ότι, μεγάλο ποσοστό πολιτών είναι ανασφάλιστο  και σκέφτεται το κόστος».


Νάνσυ Σπυροπούλου

([email protected])