Ηλεία

Περπάτησαν στα μονοπάτια της φύσης και της ιστορίας οι μαθητές του Λυκείου Καράτουλα

Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να…ψηλαφίσουν την ιστορία και τη φύση της Ώλενας, που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σχολείο τους, είχαν οι μαθητές του Λυκείου Καράτουλα που χθες το πρωί πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο χωριό, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και «πρότζεκτ» που υλοποιούν στο σχολείο τους.

Τους μαθητές των τριών τάξεων και τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευσαν, υποδέχθηκαν στο χωριό ο πρόεδρος της Τ.Κ Λύσανδρος Παπαδόπουλος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» Αγγελική Δημητρακάκη, που έγιναν οι οδηγοί τους στο «ταξίδι» στην ιστορία και τη φύση της περιοχής. Η εκπαιδευτική διαδρομή που ακολούθησαν οι μαθητές ξεκίνησε από το χωριό, έφτασαν στο γραφικό εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη, ανέβηκαν στο Κάστρο, διερχόμενοι από την επιβλητική πύλη του, το μοναδικό τμήμα του που στέκει σχεδόν «ανέγγιχτο» από τον χρόνο. Το Κάστρο χτίστηκε από τους Βυζαντινούς και αποτελούσε έδρα του Ορθόδοξου Επισκόπου Ώλενας, από τον 9ο αιώνα, ενώ μετά το 1204 και την Φράγκικη κατάκτηση της Πελοποννήσου αποτέλεσε έδρα του Λατίνου Επισκόπου. Από εκεί, μέσα από το μονοπάτι, μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέληξαν στην Επισκοπή, μια τρίκλιτη Βασιλική του 9ου -12ου αιώνα. Μεγάλα τμήματα των τοίχων και του δαπέδου που ήρθαν στο φως από την ανασκαφικές εργασίες της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνδυασμό με τα τμήματα του Ιερού, του Διακονικού και τοίχων που διασώζονται, μαρτυρούν την λαμπρότητα του Ορθόδοξου Ναού.

Με γνώσεις, στοιχεία και βιωματική μάθηση

Οι μαθητές, ακολουθώντας τα ιστορικά μονοπάτια της φύσης, είχαν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τα προγράμματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα, τα Κάστρα, την φύση μετά τις πυρκαγιές του 2007. «Το σχολείο μας έχει παιδιά από 16 χωριά, αλλά για πολλά παιδιά ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν την Ώλενα. Συμμετείχαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στη δράση, γιατί δεν κάναμε ένα απλό περίπατο, αλλά επιλέξαμε ένα χωριό και να προσπαθήσαμε να ψηλαφήσουμε την ιστορία και τη φύση του», σχολίασε ο καθηγητής του Λυκείου Καράτουλα, Βασίλης Βασιλειάδης, αναφερόμενος και στα σημαντικά οφέλη της βιωματικής μάθησης, συμπληρωματικά με το μάθημα στην τάξη. Δεν παρέλειψε τέλος, εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους της Τ.Κ και του Λαογραφικού Συλλόγου για την ζεστή φιλοξενία που ολοκληρώθηκε στην πλατεία του χωριού, με προσφορά παραδοσιακών γλυκών σε όλους και την επίδοση αναμνηστικού στον Διευθυντή του σχολείου Νίκο Σεβόπουλο.

Από την πλευρά των «οικοδεσποτών» η κα Δημητρακάκη, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Λυκείου Καράτουλα που επέλεξαν να επισκεφθούν και να μάθουν την ιστορίας της Ώλενας (σ.σ κάτι που θα κάνουν στις αμέσως επόμενες ημέρες και οι  μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημ. Σχολείου Καράτουλα – Μαγούλας) απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα σχολεία που θέλουν να δουν τα σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα