Πετάει για Βρυξέλλες και νέα αντιπρόταση η ελληνική αντιπροσωπεία

tsopr.jpg

Μία νέα προσπάθεια για να επιτευχθεί συμβιβασμός και να εξευρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά το «ultimatum» των δανειστών την Παρασκευή, τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι προσεγγίζουμε στο σημείο που θα ανακοινωθεί η φράση «game over» και τον καταιγισμό δημοσιευμάτων για τον κίνδυνο Grexit, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πρωί του Σαββάτου εκπρόσωποι του πρωθυπουργού θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

 

Από μια πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης, είναι προφανές ότι μιλάμε για επανάληψη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και αν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέλουν να παρουσιάζουν την εικόνα ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται στο Brussels Group αλλά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.


Διαβάστε το non paper της ελληνικής κυβέρνησης:

1.Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

2.Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

3.Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

4.Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Περισσότερα στο protothema.gr