Ηλεία

«Πέταξε» το Εργαστηριακό Κέντρο από την Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Στο κενό έχουν πέσει οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει την τελευταία τριετία για την ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου στην Αμαλιάδα, παρά την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς η τελική έγκριση ‘κολλάει’ πάντα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα τρία τελευταία χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις για την ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου στην Αμαλιάδα, για τις ανάγκες του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ,  και έχουν ληφθεί και οι σχετικές αποφάσεις από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης, ωστόσο η πολυπόθητη έγκριση δεν έρχεται από το Υπουργείο στερώντας την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαστηρίων των δύο σχολείων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των μαθητών.

Απώλεια για τους μαθητές

Κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο στα δύο ΕΠΑΛ της Αμαλιάδας, 1ο και 2ο, φοιτούν περίπου 600 μαθητές και φυσικά όλοι αυτοί ασχολούνται στα εργαστήρια των δύο σχολείων ενώ από την περασμένη εβδομάδα κάνει χρήση των εργαστηρίων και το ΙΕΚ της Αμαλιάδας.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται να βρίσκουν ότι συντρέχει λόγος για την έγκριση και δημιουργία του Εργαστηριακού Κέντρου, καθώς σχετική απάντηση δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι φέτος ιδρύθηκαν Εργαστηριακά Κέντρα σε άλλες πόλεις με πολύ μικρότερο μαθητικό δυναμικό.

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε ενέργεια είναι προς όφελος των μαθητών πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων και καλώς δημιουργήθηκαν Εργαστηριακά Κέντρα στις πόλεις που δημιουργήθηκαν. Παρ’ όλα αυτά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η ‘αδιαφορία’ του Υπουργείου να προχωρήσει στην ίδρυση μίας δομής που είναι αναγκαία για την πόλη της Αμαλιάδας.

Προβληματισμός

Οι διευθυντές του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Βασίλης Παναγιωτόπουλος και του 2ου ΕΠΑΛ Κώστας Κωνσταντούλας, έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσει η δημιουργία του Εργαστηριακού Κέντρου και δικαίως εκφράζουν την απορία και τον προβληματισμό τους για την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει έγκριση ολιγομελών τμημάτων από το Υπουργείο Παιδείας επιλεκτικά σε σχολεία, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και στην περίπτωση την δική μας, που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ίδρυση του Εργαστηριακού Κέντρου στην Αμαλιάδα δεν δίνεται η σχετική έγκριση. Από τα ΕΠΑΛ έχει ήδη προβλεφθεί χώρος για την στέγαση και κάλυψη όλων των αναγκών του Εργαστηριακού Κέντρου, ωστόσο η μη έγκριση σημαίνει απόρριψη επί της ουσίας» ανέφερε ο κ. Κωνσταντούλας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παναγιωτόπουλος, με το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας να δέχεται επιπλέον πλήγμα το τρέχον σχολικό έτος, καθώς δεν εγκρίθηκε φέτος στο σχολείο ο Τομέας ηλεκτρολογίας γιατί χαρακτηρίστηκε ολιγομελής εν αντιθέσει με άλλα ΕΠΑΛ, τα οποία όπως λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος είχαν αντίστοιχα ολιγομελή τμήματα τα οποία εγκρίθηκαν!

Η δημιουργία Εργαστηριακού Κέντρου θα είχε επί της ουσίας υποστηρικτικό χαρακτήρα στα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑΛ.

Στους χώρους ενός Εργαστηριακού Κέντρου λειτουργούν εργαστήρια διαφόρων τομέων και ειδικοτήτων που σκοπό έχουν την παροχή των απαραίτητων εφοδίων, γνώσεων και δεξιοτήτων στους μαθητές, προκειμένου να ασκήσουν με επιτυχία το επάγγελμα που επέλεξαν. Η επιτυχία του σκοπού πραγματοποιείται με την άμεση προσαρμογή του εργαστηριακού εξοπλισμού στις τεχνολογικές εξελίξεις, της εκπαίδευσης στην παραγωγική διαδικασία και στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς στις σύγχρονες απαιτήσεις της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

«Η μη δημιουργία Εργαστηριακού Κέντρου σημαίνει ότι στερούνται οι μαθητές της δυνατότητας καλύτερης εκπαίδευσης σε εργαστηριακό επίπεδο» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο κ. Κωνσταντούλας επεσήμανε ότι η ίδρυση ενός Εργαστηριακού Κέντρου σημαίνει αυξημένη χρηματοδότηση στα σχολεία για εργαστηριακό εξοπλισμό, υλοποίηση προγραμμάτων πανελλαδικής εμβέλειας και φυσικά καλύτερη εκπαίδευση για τους μαθητές.

 

‘Χάθηκε’ και η Μαθητεία

Τα δύο ΕΠΑΛ της Αμαλιάδας είχαν φέτος μία ακόμη ‘απώλεια’, καθώς για άγνωστους λόγους δεν προωθήθηκαν από τον δήμο Ήλιδας τα χαρτιά για να προχωρήσει το πρόγραμμα ‘Μαθητείας’, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας που ενέκρινε 12 θέσεις Μαθητείας αλλά η απόφαση αυτή δεν έφτασε ποτέ στο Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, μόλις δύο άτομα απασχολούνται στο Ν.Π.Δ.Δ. ‘Ο Ηλείος’ με το πρόγραμμα της Μαθητείας.

Η απόφαση που έχει λάβει δύο φορές
το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

«Τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) ως εκπαιδευτικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας, έχουν αυτοτελή διοικητική δομή στην λειτουργία τους ως σχολικές μονάδες και συνεργάζονται με τα ΕΠΑ.Λ., τις Σ.Ε.Κ. και τα Ι.Ε.Κ. της περιοχής τους. Η Αμαλιάδα είναι από τις ελάχιστες πόλεις στην χώρα που διαθέτουν δύο ΕΠΑ.Λ. και Δημόσιο ΙΕΚ, χωρίς ταυτόχρονη λειτουργία Εργαστηριακού Κέντρου. Για την ασφαλέστερη,  αποδοτικότερη και συντονισμένη εξάσκηση των μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας αλλά και του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, καθώς και πιθανού Κέντρου δια βίου Μάθησης του Δήμου Ήλιδας, στα εργαστηριακά μαθήματα, απαιτείται η ίδρυση εργαστηριακού κέντρου στην Αμαλιάδα με ταυτόχρονη στέγαση του σε ένα από τα δύο ΕΠΑ.Λ. της πόλης.

Οι λόγοι για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου στην Αμαλιάδα αναλύονται στη συνέχεια.

Το 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας είναι τα μοναδικά ΕΠΑ.Λ. του νομού που στεγάζονται σε γειτονικά κτίρια, ικανοποιώντας πλήρως τις προϋποθέσεις ίδρυσης Ε.Κ., έχουν μαθητικό δυναμικό 250 μαθητών το κάθε ένα, και το δημόσιο ΙΕΚ Αμαλιάδας έχει περί τους 100 σπουδαστές. Στα δύο σχολεία λειτουργούν εργαστήρια, τα οποία είναι εξοπλισμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό κα ικανοποιούν το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών αναγκών.

Η ίδρυση του Ε.Κ. θα επιτύχει την αποτελεσματικότερη εξάσκηση των μαθητών, αλλά και τη μέγιστη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων. Η ίδρυση του Ε.Κ. θα δημιουργήσει 5-6 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ η δυνατότητά του για αυτόνομη χρηματοδότηση και συμμετοχή σε εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα, θα αναβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο του εργαστηριακού εξοπλισμού των δύο ΕΠΑ.Λ..

Σε πολλά εργαστηριακά μαθήματα υπάρχει ανάγκη για χρήση εργαστηρίων και των δυο σχολείων.

Η στέγαση του Ε.Κ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε από τα δύο ΕΠΑ.Λ., καθώς και τα δύο έχουν κατάλληλους χώρους για στέγαση και υποστήριξη διοικητικών υπηρεσιών που απαιτούνται για το Εργαστηριακό Κέντρο.

Το Ε.Κ δύναται να ικανοποιήσει και τις ανάγκες του ΙΕΚ Αμαλιάδας. Επίσης, είναι δυνατή και η εξυπηρέτηση αναγκών του ΕΠΑ.Λ. Λεχαινών, το οποίο απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από τα ΕΠΑ.Λ της Αμαλιάδας».

Όλη η επικαιρότητα